L’Ajuntament de Ripoll restringirà l’accés de vehicles privats al barri vell

L’equip de govern farà una prova pilot a partir del març i prepara altres mesures a la zona

Diversos vehicles al Barri Vell de Ripoll

Diversos vehicles al Barri Vell de Ripoll / Jordi Remolins

Jordi Remolins

L’Ajuntament de Ripoll ha plantejat una prova pilot pel primer tram de 2024, per tal de restringir l’entrada de vehicles particulars al barri vell. L’alcaldessa Sílvia Orriols, el regidor de promoció econòmica Guillem Barranqueras, i el cap de la policia local Francesc Campayo, van plantejar aquesta modificació als comerciants del barri vell en una reunió que es va fer dimarts al migdia. La intenció de l’equip de govern d’Aliança Catalana és acabar amb el desori que hi ha des de fa temps cada dia al matí a la zona per a vianants per tal que els ripollesos puguin caminar-hi amb comoditat per fer compres o simplement passejar.

Les mesures contemplen millorar la senyalització perquè quedi més clar que no està permès circular-hi amb bicicletes o patinets elèctrics; potenciar la zona taronja d’aparcament al perímetre del barri; i sancionar els vehicles que hi accedeixin. Es permetrà l’entrada d’autoritzats, i vehicles de càrrega i descàrrega o bé conductors amb problemes de mobilitat que avisin a la Policia Local. La prova vol incidir en protegir els vianants, disminuir la contaminació, potenciar la zona comercial, millorar la càrrega i descàrrega, i garantir l’accés sense problemes a vehicles d’emergències

L’anterior equip de govern va aprovar la permissivitat en l’entrada al barri. Alguns comerciants van defensar que se segueixi permetent perquè, si no, els perjudica. D’altres van mostrar-s’hi a favor, i es va acordar que la prova pilot entri en funcionament a principis de març.

Part dels comerciants prefereixen mantenir la permissivitat al sector, mentre que altres defensen les noves limitacions.

Quinze anys després de l’entrada en funcionament de l’illa de vianants que va crear el govern de Teresa Jordà, l’objectiu d’un barri vell prioritari per les persones segueix sent una utopia. L’accés de vehicles ha comportat problemes com ara panots trencats, perill per la integritat dels vianants, i la instal·lació d’infraestructures amb un funcionament irregular, com ara pilones o càmeres de control que generen sancions per sobrepassar el temps màxim permès d’estada. Segons es va explicar en la reunió, se’n posen una mitjana de deu diàries.

El mateix dimarts alguns comerciants es van posar en contacte amb l’alcaldessa per demanar-li que se sotmeti a consulta aquesta reforma provisional de l’accés amb vehicle al barri vell. La proposta consistia en que els mateixos botiguers participessin en la votació, però no els veïns que hi tenen la seva residència. La intenció d’Orriols és tirar endavant la prova pilot durant un trimestre, i aleshores decidir-ne o no la continuïtat.

Subscriu-te per seguir llegint