Tornar en cadira de rodes i de nit pel retard de l’ambulància

Dèficit del transport sanitari no urgent. Una dona de 94 anys i que pateix Alzheimer va tornar de l’hospital de Campdevànol a la residència on viu, que està a 250 metres, acompanyada del seu marit per evitar hores d’espera.

La imatge publicada a Twitter que s’ha fet viral.

La imatge publicada a Twitter que s’ha fet viral. / Twitter

Laura Teixidor

Laura Teixidor

La fotografia d’un home gran empenyent una dona en cadira de rodes, de nit, i per una carretera de Campdevànol, ha encès les xarxes socials.

Segons relata el seu net en una piulada de dissabte passat, l’hospital de Campdevànol va donar l’alta a la seva àvia, que té 94 anys i pateix Alzheimer, dissabte al vespre. Lamenta que, davant el dèficit d’ambulàncies, el seu avi es va veure obligat a empènyer-la els 250 metres que separen el centre sanitari de la residència on viu la dona, a 2 graus de temperatura. En el mateix fil, l’usuari denuncia el poc servei del transport sanitari i lamenta que no és la primera vegada que passa. «L’última vegada va venir de Figueres… mentre que fora l’hospital n’hi ha una, alguna cosa necessita millorar; no és màgia, són els nostres impostos, els nostres avis».

Les reaccions no es van fer esperar i membres de l’àmbit sanitari i l’alcaldessa de Ripoll, entre altres, han lamentat els fets.

En declaracions a RAC1, la filla del matrimoni, que és qui va fer la foto, assegura que «és la tercera vegada que passa». De fet va ser ella mateixa qui va descartar utilitzar el servei del transport sanitari per les llargues esperes. Remarca que no tenen cap queixa amb l’hospital però demana solucions i que els habilitin algun tipus de transport perquè «més d’un cop s’han passat 12 hores a urgències, de les quals cinc o sis esperant l’ambulància». De fet, quan ha d’ingressar de la residència a l’hospital no hi ha problema però quan el trasllat es produeix a la inversa, sí que hi ha retard.

El Departament de Salut confirma a aquest diari que la pacient va rebre l’alta d’Urgències passades les set de la tarda. L’hospital va proposar l’activació d’una ambulància de transport sanitari no urgent per realitzar el retorn. Tot i això, la família va rebutjar-la i va manifestar que utilitzarien recursos propis, motiu pel qual no es va procedir a l’activació del transport. També afirmen que no els consta «cap reclamació presentada per la família en referència al servei de transport sanitari».

Dèficit de servei nocturn

La demanda de més servei en transport sanitari és històrica. Segons exposa Gerard Molas, de la secció sindical de CNT a la Garrotxa i el Ripollès, entre setmana i en horari diürn el servei no urgent està bastant cobert, la problemàtica ve a les nits. 

«Només hi ha dos vehicles en tota la demarcació, a Girona i Figueres i, a més, les rutes que s’han de fer al Ripollès són més llargues que abans perquè ara els pacients es traslladen a Vic i cap a Barcelona per la nova aliança estratègica; en el nou concurs hi ha millores en les condicions laborals, però en cap cas es parla d'augmentar la dotació, que és molt necessària», manifesta.