Aquest és el mercat medieval que cada any atreu milers de gironins

La ciutat de Vic es transforma en un poblat medieval amb artesans, taverners, firaires i espectacles al carrer

ACN/Redacció

"El Mercat Medieval de Vic és una cita ineludible, el tret de sortida al Nadal". Des que era un nen que el Joan Carles Hernàndez, veí d'Hostalets de Balenyà, visita cada any el certamen i assegura que és una de les fires que més li agrada. Com ell, fins a 300.000 persones visitaran el Mercat des d'aquest dimecres i fins diumenge. La regidora d'Estratègia Econòmica, Bet Piella, destaca que l'edició d'aquest any és "de màxims històrics" amb un total de 411 parades, la xifra més alta. Per Piella, el Mercat "capgira la ciutat" però defensa que es tracta del certamen amb més retorn econòmic. Segons un estudi de l'any passat, la fira va suposar un impacte de 29,3 milions d'euros, dels quals 6,5 van anar directament a l'economia local.

Milers de persones han tornat a envair els carrers del nucli antic de Vic aquest dimecres amb motiu de l'arrencada de la 27a edició del Mercat Medieval. D'aquesta manera, una de les fires insígnies de la ciutat ha recuperat la seva "essència" amb tots els carrers del centre històric ocupats per la fira. "Un escenari natural", segons la regidora d'Estratègia Econòmica, Bet Piella, que, segons diu, és una de les claus que explica l'èxit del certamen.

La majoria del públic prové de l'àrea metropolitana i de les comarques gironines i, juntament amb la Fira de l'Avet d'Espinelves, converteixen els dos certàmens en un clàssic de les festes prèvies al Nadal.

La Rosalina i la Rosa són dues amigues que aquest dimecres han decidit matinar per arribar ben d'hora al mercat i l'han encertat perquè han pogut visitar les parades "amb tota tranquil·litat", una missió molt més complicada a partir del migdia, quan arriba el gruix de visitants.

De fet, el certamen és la fira amb més impacte econòmic per Vic. Segons un estudi de l'any passat, per a cada euro que inverteix l'Ajuntament se'n retornen 127 a la ciutat. "És la que té un retorn més bèstia", ha subratllat Piella.

Més de 400 parades

Aquesta edició compta amb un total de 411 parades, una xifra que representa un 8% més que l'any passat. Segons ha destacat Piella, els paradistes volen repetir perquè a Vic hi fan negoci durant aquests dies i, de fet, hi ha parades que venen de tots els punts de l'Estat i, fins i tot, de l'estranger.

Reforç de l'R3

Preocupat per l'afectació de les obres a l'R3, ja que es calcula que un 19% dels visitants arriben amb tren, l'Ajuntament va demanar reforçar la línia d'autobusos per augmentar la freqüència. A més, també s'ha habilitat un pàrquing nou gratuït a la zona de Vic sud.

Activitats programades

Durant tots els dies de Mercat Medieval hi ha activitats programades a partir de les deu del matí, entre elles destaquen les exhibicions amb rapinyaires, els espectacles de dansa, les demostracions d'oficis medievals i les demostracions de tir amb arc nocturn en diversos espais.

Consulta totes les activitats programades per l'organització