Els bancs d’aliments han evitat el desaprofitament de fins a 400.000 tones

Han distribuït un total de 800.000 tones de productes en els darrers cinc anys, el 50% dels quals procedien d’excedents alimentaris

El magatzem del Banc dels Aliments de Girona, en una imatge d’arxiu.

El magatzem del Banc dels Aliments de Girona, en una imatge d’arxiu. / Aniol Resclosa

DdG/Europa Press

Els Bancs dels Aliments han distribuït un total de 800.000 tones de productes en els darrers cinc anys, el 50% dels quals procedien d’excedents alimentaris, evitant així el desaprofitament de fins a 400.000 tones.

Aquestes dades, que es van presentar a finals de setembre a l’espai CaixaForum de Madrid en el marc de l’onzè Punt de Trobada d’AECOC contra el Desaprofitament Alimentari, posen en valor -encara més- la missió de l’entitat. I és que com va recordar el director de la Federació Espanyola de Bancs dels Aliments (FESBAL), Francisco Greciano, des de la seva fundació fa trenta anys, l’entitat té com a eix d’actuació la lluita contra el desaprofitament alimentari. Actualment, la FESBAL coordina l’acció de 54 Bancs dels Aliments a Espanya i distribueix 152.000 tones de producte l’any a través de 7.000 entitats benèfiques, que arriben a 1,2 milions de beneficiaris.

En paral·lel, el portaveu de la Federació Espanyola de Bancs dels Aliments va avançar que l’entitat treballa en el desenvolupament d’una plataforma tecnològica per a reunir a tots els agents de la cadena alimentària i facilitar les donacions.

A «primera línia»

El director general del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, José Miguel Herrero, va remarcar que «Espanya està a primera línia de la UE en la reducció del desaprofitament alimentari». De fet, les xifres del Ministeri indiquen que la pèrdua d’aliments a les llars va baixar un 6,2% al 2022. Herrero va apuntar que «aquests avanços s’han aconseguit des de la col·laboració entre l’administració i empreses» i va posar en valor el treball de les companyies del sector estimant «que més del 95% treballen en la prevenció i reducció del desaprofitament alimentari».

El portaveu del Ministeri d’Agricultura es va referir també al Projecte de Llei de Prevenció de les Pèrdues i el Desaprofitament Alimentari, l’aprovació del qual va quedar suspesa després de l’última convocatòria electoral i va explicar que serà el proper Govern qui decideixi si reiniciar la seva tramitació.

Col·laboració público-privada

Per la seva banda, la presidenta del Comitè AECOC Contra el Desaprofitament Alimentari, Carolina Muro, va destacar que, a falta de l’aprovació de la llei, «s’està combatent la pèrdua d’aliments de manera eficaç des de la col·laboració entre empreses i administracions i des de la pedagogia a la societat».

Accions de sensibilització

Municipis referents en la gestió del desaprofitament alimentari també van voler participar en la trobada, com els ajuntaments de Aljaraque (Huelva) i Vilasantar (La Corunya), que van ser reconeguts al 2022 en la primera edició del premi ‘Municipis contra el desaprofitament’.

El municipi andalús ha dut a terme diverses iniciatives per a la conscienciació ciutadana, a més d’accions per a evitar el desaprofitament en els seus comerços i locals de restauració. Per la seva banda, l’ajuntament gallec porta anys desenvolupant una estratègia d’economia circular que posa el focus en el reaprofitament dels aliments, amb recollides diàries d’excedents en restaurants i botigues per a destinar-los al consum animal i a l’agrocompostatge.

L’Ajuntament de Santander, que també hi va voler ser, va ser pioner en la creació de programes per al monitoratge del desaprofitament en restaurants de la ciutat i que, actualment, desenvolupa campanyes de sensibilització a la ciutadania en centres educatius, menjadors, xarxes socials i espais públics.