Els gironins donen 140 tones d’aliments físics pel Gran Recapte, més que l’any passat

El Banc dels Aliments de Girona, a l’espera de recopilar el volum de donacions econòmiques, és pessimista: «Hem perdut a molta gent perquè a les caixes no s’oferia la possibilitat de col·laborar-hi»

Voluntaris classificant aliments en un supermercat de Girona, en la campanya  d’enguany del Gran Recapte.

Voluntaris classificant aliments en un supermercat de Girona, en la campanya d’enguany del Gran Recapte. / Marc Martí Font

Meritxell Comas

Meritxell Comas

Davant la incertesa de recursos per al 2024 derivada, sobretot, pel canvi en el sistema d’ajuts provinents de la Unió Europea -que deixaran de ser en espècies i s’implantarà l’ús de targetes moneder perquè els usuaris puguin anar a comprar directament als supermercats sense passar pel Banc dels Aliments- aquesta havia de ser la campanya.

I els gironins han sabut estar a l’alçada. I és que en el Gran Recapte d'Aliments, que es va dur a terme el passat 24 i 25 de novembre, la província de Girona ha superat la recaptació d’aliments físics que es va aconseguir l’any passat, arribant als 140.397 quilos (l’any passat se’n van aconseguir 133.303). Una dada que en els propers dies encara podria créixer una mica més. «Podem arribar als 145.000 quilos, hem comptabilitzat el 98% del territori però encara ens falten alguns municipis», explica la vicepresidenta segona i coordinadora de campanyes del Banc dels Aliments de Girona, Carme Casacuberta. «Estem molt contents i agraïts amb la resposta dels gironins i gironines», celebra Casacuberta, que assegura que aquest volum els permetrà «subsistir» fins al febrer.

Ara falta conèixer la recaptació econòmica, que les cadenes de supermercats els fan arribar amb comptagotes. «De moment només en tenim una i és provisional», assegura. Tot i això, viuen l’espera amb pessimisme. «Creiem que haurem perdut a molta gent perquè són moltes les persones que ens han fet arribar que a les caixes dels supermercats que només tenien la possibilitat de fer donacions econòmiques, no s’informava als clients de la campanya ni se’ls recordava que s’estava fent el Gran Recapte, no els oferien la possibilitat de col·labora-hi», lamenta. «Moltes persones que no estan habituades a fer Bizums no han sabut com fer-ho», explica la vicepresidenta segona del Banc dels Aliments de Girona.

De les 16 cadenes de supermercats ubicades a les comarques gironines que han participat en la campanya del Gran Recapte, 9 els han permès fer recollida física d’aliments, 5 només l’han volgut fer econòmica i 2 més l’han fet en format mixt, però només en alguns establiments (en els altres només han acceptat donacions econòmiques).

Enguany, han rebut un «gran volum» de llet: «Tenim més llet que mai, ara patim una mica per les dates de caducitat», confessa Casacuberta. D’oli, en aquesta edició, se n’ha donat menys i, enlloc d’oliva, de gira-sol.

Caiguda de la recaptació

Tot i això, Casacuberta preferiria que «totes» les cadenes acceptessin donacions físiques. «La recaptació des de la pandèmia, quan es va començar amb la modalitat econòmica, ha baixat un 50%, la gent vol tornar a la recollida física però les cadenes no s’hi sumen, no els agrada que hi hagi voluntaris allà mig, han de reposar aliments que potser no són els que s’acaben venent i els genera un excedent d’aliments que no saben què fer-ne». A més, apunta, «la gent està cansada de l’arrodoniment solidari, molts ja no diferencien entre això i el Gran Recapte».

«No sabem res de les targetes»

De moment, apunta Casacuberta, «no sabem res de les targetes moneder, s’han de començar a implantar al 2024 però a nosaltres ningú ens ha dit res, ni quan arribaran, ni qui ho gestionarà, ni com funcionaran ni qui se’n podrà beneficiar, i la por que tenim és que no arribi ni una cosa ni l’altra, ni aliments -com fins ara- ni targetes moneder». Per això, assegura, «necessitàvem recollir el màxim d’aliments en la campanya del Gran Recapte». Tot i això, pronostica que «ens espera un any força magre».

Subscriu-te per seguir llegint