Investigadors gironins estudien la importància del ferro per a regular l’obesitat

La recerca que conclou que la presència justa és imprescindible per al bon funcionament cel·lular

membres del grup de recerca en Nutrició, Eumetabolisme i Salut de l'IDIBGI i el CIBEROBN, liderat pel Dr. José Manuel Fernández-Real.

membres del grup de recerca en Nutrició, Eumetabolisme i Salut de l'IDIBGI i el CIBEROBN, liderat pel Dr. José Manuel Fernández-Real. / Idibgi

DdG

Una recerca de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (Idibgi) i el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de la Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (Ciberobn) descriu la importància del ferro pel bon funcionament cel·lular en el teixit gras, especialment en persones amb obesitat. La investigació conclou que els nivells de ferro en un tipus de cèl·lules tenen una repercussió en la salut, fet que s’agreuja en els casos de pacients amb obesitat i síndrome metabòlic.

Els investigadors han trobat que un dels factors que poden alterar l’adipòcit és el nivell de ferro. Així, han ajuntat el coneixement generat en 12 publicacions fetes pel grup en l’última dècada en una revisió a la revista Obesity Reviews, centrada en el paper del ferro en el teixit adipós.

L’equip conclou que la presència justa de ferro és imprescindible, per exemple, pel procés de generació d’energia de la cèl·lula, o també per garantir el bon funcionament dels enzims - unes proteïnes clau que desencadenen tot tipus de processos biològics. Per contra, descriuen que tant la manca de ferro com el seu excés tenen un impacte negatiu en tots aquests processos, imprescindibles pel bon funcionament de la cèl·lula.

Edició del Sopar dels Miralls

Per altra banda, l’Idibgi ja ha posat data per a la quarta edició del Sopar dels Miralls, que es farà el 15 de març de l’any vinent. Es tracta d’una iniciativa en la qual es pot compartir taula amb algun personatge famós, tot contribuint a una causa solidària i acompanyat d’un espai emblemàtic. Es fa amb l’objectiu de donar suport a la recerca de l’Idibgi. La quarta edició del sopar, organitzada per Planella Events, es farà a Santa Coloma de Farners. Amfitrions com Carme Ruscalleda, Tomàs Molina, Jordi Villacampa iJosep Carreras, entre molts altres, han participat en les anteriors edicions.