Lluc Salellas investit alcalde de Girona i el rècord històric de calor a l'Alt Empordà marquen el 2023 a les comarques gironines

Preemergència per sequera, el Govern tanca l'abocador de Solius i Ferran Adrià obre elBulli1846

Lluc Salellas, amb la vara d'alcalde de Girona

Lluc Salellas, amb la vara d'alcalde de Girona / Xavier Pi

ACN

La investidura de Lluc Salellas gràcies al pacte Guanyem-JxCat-ERC a l'Ajuntament de Girona i l'arribada a l'alcaldia de Sílvia Orriols a Ripoll després dels resultats d'Aliança Catalana a les municipals del 28-M marquen aquest 2023 a les comarques gironines, al costat de les conseqüències del canvi climàtic. La sequera persistent s'agreuja, a un pas ja d'entrar en emergència, a l'estiu pobles de l'Alt Empordà registren rècord històric de temperatures a tota Catalunya i les flames cremen més de 500 hectàrees a cavall de Portbou i Colera. El Govern tanca l'abocador de Solius i revifa el debat sobre la gestió de les deixalles. En l'àmbit cultural, Ferran Adrià obre les portes d'ElBulli1846 i Figueres suma la Casa Natal a l'univers dalinià.

1 de febrer La tèxtil Nylstar de Blanes (Selva) entra en liquidació després de mesos d'inactivitat i plana la incertesa damunt els 80 treballadors de la factoria. Immersa en ple concurs de creditors, a finals de març el Govern rebutja entrar dins l'accionariat i aposta perquè un inversor compri l'empresa i la refloti. A l'estiu Nylstar reprèn l'activitat i torna a produir fil gràcies a una línia de crèdit; això sí, amb la meitat de la plantilla. Aquest desembre els 36 treballadors que hi queden continuen donant sortida a les comandes, en espera de veure si es concreta formalment una oferta de compra per a la factoria.

13 de febrer La Generalitat tanca l'abocador de Solius en compliment de les diferents sentències que pesen sobre el complex. Les instal·lacions passen a ser lloc de pas de les deixalles, des d'on es deriven cap a Vacarisses. S'intensifiquen les desavinences entre l'Agència de Residus i els cinc ajuntaments que integren el consorci (Llagostera, Platja d'Aro, Calonge, Santa Cristina i Sant Feliu). En un context marcat per l'augment de les taxes d'escombraries, saber qui pagarà els 30 anys de manteniment obligats per llei es converteix en l'autèntic cavall de batalla de les dues parts. A finals de setembre, Solius suma un nou revés judicial i el Govern també clausura la planta de compostatge. Mentre es tramita la nova autorització perquè la planta reprengui l'activitat, la plataforma Salvem Solius insisteix que tot el complex s'ha de clausurar per sempre.

28 de febrer L'Estat aprova els Plans d'Ordenació de l'Espai Marítim (POEM) de les cinc demarcacions marines espanyoles. Entre elles, l'anomenada LEBA1, amb el golf de Roses com a única zona de Catalunya on es podran instal·lar de parcs eòlics marins. La zona tindrà una superfície de 250 quilòmetres quadrats i una distància mínima de la costa de 12 km. De moment, hi ha almenys sis propostes interessades a instal·lar-se al territori, però encara no s'ha convocat la subhasta. Paral·lelament, la Generalitat treballa en una plataforma d'assaig a la zona, finançada amb fons europeus i sota el nom de 'Plemcat'. El projecte servirà per testar tres prototips de molins i obtenir informació la viabilitat i l'impacte.  

10 d'abril Després de quatre dies, s'acaba la 'rave' instal·lada en una antiga sorrera al costat del riu dins del terme municipal de Cervià de Ter (Gironès). Hi arriben a coincidir fins a 300 persones i la música se sent des de pobles limítrofs com Sant Jordi Desvalls, Bordils o Sant Joan de Mollet. Els veïns denuncien que aquestes festes se succeeixen i la policia barra els accessos. El propietari del terreny presenta una denúncia contra els organitzadors i els Ajuntaments de la zona acorden fer front comú per evitar més 'rave', que s'han convertit en habituals a diferents parcel·les agrícoles.

28 d'abril Comença una vaga d'escombraries a Figueres en plenes Fires i Festes de la Santa Creu. El motiu: reclamar un conveni "unitari" que englobi tant els treballadors d'Ecoserveis -l'empresa mixta que gestiona les escombraries- com els que van passar a la pública Fisersa, neteja viària i enllumenat. L'Ajuntament denúncia sabotatges i porta al jutjat el sindicat convocant. Per intentar resoldre la situació d'insalubritat, contracta empreses externes per recollir les deixalles. Finalment i després de deu dies, sindicats i ajuntament tanquen un acord que inclou millores salarials; però no el conveni únic que reivindicaven.  

14 de juny Detenen un home a les Llosses (Ripollès) després de ferir amb una escopeta de caça un veí i d'atrinxerar-se en una masia a Les Lloberes, on vivia feia anys de forma il·legal. Agents del Grup Especial d'Intervencions (GEI) van entrar-hi després d'una negociació fallida i aquest els va rebre a trets, ferint lleument dos agents. Després de neutralitzar-lo, el detingut va ser traslladat en helicòpter a l'hospital on es va recuperar. La víctima i els agents ferits el van denunciar i des de llavors està en presó preventiva per tres delictes de temptativa d'homicidi. Un grup de veïns de Borredà i les Llosses van fer una recol·lecta per pagar la seva defensa. No veien bé que hagués disparat, però van assegurar que rebia "pressions i amenaces" perquè deixés la masia. 

15 de juny Obre el Bulli1846. Dotze anys després de servir l'últim àpat com a millor restaurant del món, el Bulli reobre convertit en un museu amb l'objectiu "d'emocionar" i "divulgar" el llegat d'un establiment que va revolucionar la gastronomia. L'espai, ubicat a la Cala Montjoi de Roses, obre només tres mesos l'any. En total té 69 instal·lacions artístiques, conceptuals i audiovisuals, 13 d'exteriors i 56 d'interiors. El procés de reforma s'ha allargat més d'una dècada i no ha estat exempta de polèmica. La reconversió, que ha costat prop d'11 milions d'euros, ha suposat, a més, ampliar en un 30% la superfície de l'antic restaurant fins arribar als 4.000 metres quadrats.  

17 de juny Lluc Salellas agafa la vara i es converteix en el nou alcalde de Girona, investit pels disset vots que suma el pacte Guanyem-Junts-ERC. Per primera vegada, l'acord desbanca la llista més votada a les municipals i envia a l'oposició el PSC. El full de ruta del nou govern independentista gira al voltant de 64 eixos programàtics, es treballa amb àrees compartides i es crea una nova regidoria de Llengua Catalana. Entre les primeres mesures després d'encetar mandat, s'aprova el topall màxim del 4% de pisos turístics a tota la ciutat. A Ripoll, el resultat del 28-M fa arribar al govern l'extrema dreta independentista d'Aliança Catalana. Sílvia Orriols es converteix en alcaldessa després que la resta de forces no siguin capaces de bastir una alternativa. Les municipals també canvien el color d'ajuntaments com Figueres (on Jordi Masquef obté majoria absoluta), Roses, Lloret de Mar o Blanes.

14 de juliol La Directa destapa que una agent de la Policia Nacional es va infiltrar durant tres anys en moviments independentistes de Girona i Salt. Va establir una relació sentimental amb un dels encausats pel tall de l'AVE de l'aniversari de l'1-O amb una identitat falsa. Uns mesos després l'Ajuntament aprova declarar-la persona 'non grata' i la UdG la denuncia per haver-se matriculat amb un nom fals al grau d'Educació Social. El novembre cinc entitats i qui va ser parella sentimental de la policia presenten una querella pels delictes de tortura, lesions psíquiques i revelació de secrets.

18 de juliol Tres poblacions de l'Alt Empordà fan esclatar els termòmetres i polvoritzen el rècord de temperatura de Catalunya des que hi ha registres. El mercuri s'enfila fins als 45,3 graus a la capital, Figueres, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) i el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) recull pics de 45,1 graus al pantà de Darnius-Boadella i a la població de Navata. Superen el rècord anterior de 43,8 graus a Alcarràs mesurat el 29 de juny del 2019. Veïns de Darnius intenten fer passar la calor com poden a la piscina, d'accés gratuït per combatre les temperatures altes. "Una calor com aquesta no l'havia viscut mai", diuen. Aquesta vegada, però, no és només una manera de parlar ni una simple frase feta, sinó la realitat avalada amb dades. 

1 d'agost El Govern tomba el projecte de modificació urbanística proposat a Caldes de Malavella (Selva) que preveia la construcció d'un tercer camp de golf i 12.000 metres quadrats d'allotjaments turístics. Es tracta d'una modificació que els propietaris del complex Camiral consideren essencial per acollir la Ryder Cup el 2031, la competició internacional de golf per excel·lència. El Govern reafirma el seu compromís amb el torneig, però precisa que s'ha de fer amb les instal·lacions ja existents. Si bé la candidatura sembla arribar a un punt mort, al setembre els promotors s'obren a "adaptar" els camps actuals i les converses per acollir la Ryder Cup es reactiven. 

4 d'agost Es declara un incendi forestal a Portbou (Alt Empordà) que acaba afectant 573 hectàrees i que resulta ser el més important de Catalunya aquest estiu. Tot plegat en una campanya que es presenta complicada pels Bombers per les altes temperatures, la falta de pluges i una vaga de Bombers Voluntaris que afecta especialment la regió de Girona. El foc s'inicia en una cabanya situada a prop de la zona del pantà per causes que no s'han esclarit i es propaga de manera sobtada empès per la forta tramuntana. L'incendi obliga a confinar veïns i turistes de Portbou i Colera, mentre els Bombers temen que les flames del flanc dret no saltin a la banda de Llançà, ja que podria afectar el Parc Natural del Cap de Creus. El foc s'estabilitza el vespre del 5 d'agost. 

16 d'octubre L'Audiència de Girona condemna a 26 anys i mig de presó el professor de bateria de Quart (Gironès) per abusar sexualment de cinc alumnes entre els anys 2009 i 2020, que havien començat a fer classes particulars sent menors d'edat. El cas arriba a judici després de nombrosos entrebancs, una instrucció llarga i sis denúncies prescrites. El tribunal de la secció tercera assenyala que Jordi Brull va seguir "quasi al detall" les pautes dels depredadors sexuals i que es va aprofitar de l'admiració que despertava en els menors. L'Audiència no es creu la versió exculpatòria del processat, que va al·legar que havia estat sexe consensuat amb quatre dels nois i que, en el moment dels fets, l'edat de consentiment legal se situava en els 13 anys. El tribunal considera el relat calculat "al mil·límetre" per evitar una condemna i l'acusa d'actuar amb "crueltat" cap a les víctimes. 

20 d'octubre La casa natal de Dalí a Figueres obre convertida en un museu. L'edifici on va néixer el pintor empordanès s'ha rehabilitat íntegrament per oferir una experiència immersiva que s'endinsa en la seva faceta artística i en el "personatge". La reforma va començar l'any 2019, tot i que el procés d'adquisició de les diferents finques que conformen l'equipament molt abans, l'any 1995. El recorregut, de poc més d'una hora, es fa en grups reduïts i aborda també la influència que va tenir el paisatge empordanès en l'obra de l'artista, les seves relacions i la seva vessant més personal. Ho fa a través d'hologrames, fotografies i màppings.  

28 de novembre La sequera s'agreuja i amb els pantans sota mínims el Govern aprova la fase de preemergència al sistema Ter-Llobregat, que afecta de ple les comarques gironines. El consum d'aigua es redueix a 210 litres per habitant i dia, es limita més per a l'agricultura i la indústria, i ja s'alerta que les restriccions s'enduriran més aquest gener. La manca de pluges persistent ja es va fer palesa a l'estiu, amb el sector agrari com a més damnificat. Els ajuntaments comencen a emprendre mesures, com reduir la pressió a la xarxa, o interposar multes a aquells qui no s'hi pensen dues vegades a l'hora d'obrir l'aixeta. Això no estalvia, però, que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) interposi les primeres multes -alguna, de més de 50.000 euros- a municipis com Palau-saverdera, Begur, Caldes de Malavella o Lloret de Mar.