L’entrada d’aire polar a les comarques gironines fa baixar les temperatures

El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat el grau mínim de perillositat a les localitats del Baix Empordà, el Gironès i l’Alt Empordà

Gent ben abrigada passejant pel pont de pedra de Girona, en una imatge d'arxiu.

Gent ben abrigada passejant pel pont de pedra de Girona, en una imatge d'arxiu. / Aniol Resclosa

Ja fa dies que es pot veure la típica imatge d’hivern, la dels matins freds i els cotxes del carrer ben glaçats. Les temperatures de matinada ja es troben per sota dels 0 graus, ahir mateix la temperatura mínima a Girona va ser de -6,2 °C; i sembla que aquesta tendència de fred continuarà en els pròxims dies.

De fet, el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) va fer un avís per «perill intens» a causa de les temperatures d’avui, i es mantindrà actiu durant 12 hores, des de la una de la matinada i fins a la una del migdia.

A Girona són tres comarques les que han activat el grau mínim de perillositat (1 sobre 6) per les baixes temperatures: Baix Empordà, Gironès i Alt Empordà. Segons el meteoròleg Enric Estragués aquest grau que ha activat el Meteocat a la província és el mínim, «vol dir que fa fred, però que no és un fred extrem ni res d’això, sinó que és un fred d’hivern». A la resta de Catalunya, les comarques afectades per aquest avís són: Montsià, Baix Ebre, Ribera d’Ebre, Terra Alta, Priorat, Garrigues, Baix Camp, Urgell i Segarra.

«Aquesta baixada de temperatures és perquè des d’avui, i no se sap durant quants dies, tindrem entrada d’aire polar», anuncia Estragués. El meteoròleg explica que hi ha un corrent que dona voltes a la terra fent unes onades a latituds molt altes, polars. Quan aquest vent pateix una pertorbació i es trenca aquest camí, es mou a latituds més baixes: «si baixa el vent, baixen les temperatures notablement».

Des del Meteocat també van advertir que aquest matí podia haver-hi una inversió tèrmica matinal a tot Catalunya. Què significa això? Estragué explica que és un fenomen que succeeix en llocs on hi ha molt alts i baixos, moltes muntanyes, i que a les comarques gironines sol passar: «vol dir que farà més fred a baix, a les planes, que a les muntanyes. L’aire fred de les muntanyes baixa i es diposita a baix, a les planes, i per això fa més fred. És un fenomen natural que passa i passarà sempre», assegura el meteoròleg.

La sequera, el més preocupant

Malgrat tot, Enric Estragué assegura que aquests fenòmens no són destacables, ja que no són unes temperatures que difereixin molt a la d’altres anys en aquesta època. El que li preocupa, en realitat, al meteoròleg és la falta de pluges: «mai havia passat que en aquesta època de l’any hi hagués tanta sequera». Segons ell, encara que l’any no hagi finalitzat, sembla que enguany es viurà el primer o segon any més sec, «no hi ha registres d’una sequera tan contundent».