Els forenses van fer un 18% més d'autòpsies el 2022 a Girona

Més de la meitat van tenir una mort natural al darrere, i més d'un 70% es van fer a homes

Les actuacions per determinar la capacitat civil d'una persona han augmentat un 60%

La presentació de la memòria de l'Institut de Medicina Legal.

La presentació de la memòria de l'Institut de Medicina Legal. / Departament de Justícia

Ariadna Sala

Ariadna Sala

L’activitat del Centre de Patologia Forense de Girona augmenta any darrere any, i les xifres de 2022 mostren que es van dur a terme un total de 623 autòpsies, un 18,6% més que les que es van practicar durant l’any anterior. 

Més de la meitat, un 54%, van tenir una causa natural al darrere, mentre que un 36% van ser violentes. Dins d’aquesta definició hi ha tres possibles causes: accidental (21,7%), suïcida (13,3%) o homicida (1,44%). Destaca el fet que el 74% de les autòpsies es van fer a homes. La mitjana és de 52 autòpsies mensuals, i d'1,7 al dia. El Servei s’activa per petició de l’autoritat judicial o pel Ministeri Fiscal, i es duen a terme autòpsies en casos en què hi ha sospita de criminalitat. 

Segons la memòria de l’any passat difosa recentment pel Departament de Justícia, el nombre d’autòpsies practicades a la província de Girona s’ha incrementat prop d’un 50% durant l’última dècada. De fet, la gironina és la segona delegació territorial en volum de feina, només per darrere de Barcelona. Durant el 2022 es van fer 4.454 autòpsies al conjunt de Catalunya.

Amb tot, les autòpsies són només una part de la feina que du a terme la divisió territorial de Girona de l’Institut de Medicina Legal, ja que també fa altres actuacions d’àmbit penal, com reconeixement de lesionats (4.506),  valoracions psiquiàtriques (728) o assistència mèdica a detinguts (22); i també d’altres jurisdiccions, com informes de determinació d’edat (2), informes de capacitació civil (544) o resolucions d’internament psiquiàtric involuntari (792), per exemple. En xifres, es van dur a terme 6.844 actuacions d’àmbit penal i 2.244 d’altres àmbits. Una de les pràctiques que més ha augmentat respecte de l’any anterior és la de capacitació civil, amb un 60% més d’intervencions.

Dins de la vessant penal, destaquen les intervencions per atendre víctimes denunciants d’agressions sexuals. A Girona se’n van dur a terme 119 durant l’any passat, una vintena més que l’any 2021. A més, també es van fer 690 reconeixements de lesionats en aquest àmbit. 

Una altra part important de la feina de l’equip de forenses és l’assistència a judicis penals i d’altres jurisdiccions per ajudar a interpretar i aportar tota la informació possible sobre els seus informes. Durant l’any 2022 van assistir a 1.685 judicis, una xifra lleugerament inferior a l’any anterior (1.713). 

En l’àmbit civil, la delegació gironina va dur a terme 584 pericials extrajudicials sol·licitats per dur a terme un procediment de reclamació de danys contra les companyies asseguradores en accidents de trànsit.  L’Institut de Medicina Legal està adscrit al Departament de Justícia i està al servei de l’Administració de Justícia, i està format per una trentena de treballadors. 

Més intervencions amb denunciants d'agressions sexuals

l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya va registrar el 2022 un creixement d’intervencions en casos de denúncies per agressions sexuals. Atesa la vinculació dels òrgans judicials i la medicina legal i forense, aquest increment té també un impacte en l’activitat forense, que es tradueix en més reconeixements urgents a víctimes a tot el territori català (1.453, el 2022), més valoracions de lesions a víctimes (5.776, el 2022) i més sol·licituds d’anàlisi de mostres biològiques al Laboratori Forense (1411 el 2022). De fet, l’any 2022 l’Institut va posar en marxa una Unitat de Valoració de Víctimes de Tràfic d’Éssers Humans per donar millores respostes pericials en casos considerats de gravetat extrema. Durant el primer any de funcionament la Unitat va atendre una quarantena de casos, majoritàriament dones víctimes d’explotació sexual, laboral, en situació de mendicitat i de matrimoni forçós.