Banyoles demana un milió d'euros per arranjar el parc neolític de la Draga als Next Generation

El consistori ha rebut 3,5 milions dels fons europeus, la major part es destinaran al turisme sostenible

Tres cases recreen la vida del neolític en el Parc Neolític de la Draga de Banyoles

Tres cases recreen la vida del neolític en el Parc Neolític de la Draga de Banyoles / x

Aleix Freixas / ACN

Aleix Freixas / ACN

L'Ajuntament de Banyoles ha presentat un projecte d'un milió d'euros per arranjar el Parc Neolític de la Draga en la convocatòria dels fons Next Generation. L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha detallat que estan a l'espera de la resolució del Ministeri de Cultura, que ha retardat l'anunci dels projectes seleccionats per "l'allau de peticions" que han rebut, segons paraules de l'alcalde. De moment el municipi ja ha rebut 3,5 milions dels fons europeus i la major part d'aquestes ajudes s'aplicaran aquest any en millores per fomentar el turisme sostenible. Concretament, es destinaran 2,3 milions en aquest àmbit, on es planteja la renovació de les torres de guaita de l'estany, la construcció de nous carrils bici o un parc d'aigua.

La Draga és un dels jaciments més antics de la península Ibèrica i un dels primers poblats a Europa (5.400 - 4.900 aC). Es troba en un dels laterals de l'estany de Banyoles i com que està parcialment inundat per l'aigua de l'estany ha afavorit la conservació d'alguns elements vegetals de l'època, convertint-se en un referent per estudiar els poblats de l'època a Europa.

Amb motiu d'aquesta importància, el 2000 es va crear el parc neolític de la Draga, un espai que recrea algunes de les cabanyes que hi havia en aquell moment. L'espai està obert al públic per tal que els visitants puguin posar-se en el lloc dels neolítics per conèixer com vivien. En el parc es recreen els conreus de cereals i llegums que hi havia i el públic pot veure els estris que utilitzaven per caçar, fer foc i conrear els aliments.

Ara, l'Ajuntament de Banyoles vol actualitzar aquest equipament. Per això ha presentat un projecte als fons Next Generation de pràcticament un milió d'euros. L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha detallat que estan a l'espera que el Ministeri de Cultura resolgui les ajudes ja que han rebut un "allau de peticions" i encara no ha detallat quins projectes rebran finançament públic i quins no.

Ciclistes circulant per la vora de l'estany de Banyoles

Ciclistes circulant per la vora de l'estany de Banyoles / ACN

3,5 milions d'ajudes europees

En el cas que el Ministeri resolgui favorablement, aquest milió d'euros se sumarà als 3,5 que ja ha rebut el consistori dels fons europeus. La major part dels diners s'inclouen en el projecte de sostenibilitat turística (2,35 milions) que va rebre l'Ajuntament de Banyoles el 2023. Aquest any preveuen començar a executar part del projecte que se centra en la bicicleta i l'aigua com a principals eixos conductors.

Es tracta d'un projecte amb disset actuacions on hi ha la connexió de la xarxa ciclable del municipi per connectar l'estany i el nucli antic del municipi. De fet, aquest és un dels principals reptes a nivell turístic que té el municipi perquè en moltes ocasions la gent fa la volta a l'estany però el consistori treballa perquè els visitants arribin fins al nucli antic i descobreixin el patrimoni cultural que hi ha i consumeixin en els comerços i restaurants de la capital del Pla de l'Estany.

Per altra banda, l'Ajuntament de Banyoles preveu reformar les torres de guaita que hi ha a l'estany i crear un gran parc d'aigua per posar en valor l'estany i els regs que hi ha el municipi. També es preveu instal·lar videomàppings en diversos punts del Barri Vell. L'objectiu és desplegar tot el pla turístic en un termini màxim de tres anys.