Arrenca la Marató de Donants per recuperar les reserves de sang

La iniciativa comença demà i divendres hi haurà l’acte principal al Teatre Municipal de Girona

L’any passat els gironins van fer 29.348 donacions, xifra inferior a la del 2022, amb més de 30.000

Donació l'any passat en el marc de la Marató de Donants.

Donació l'any passat en el marc de la Marató de Donants. / Aniol Resclosa

DdG

Demà arrenca, de nou, la Marató de Donants de Sang, una iniciativa que durarà una setmana i que té com a objectiu aconseguir remuntar les donacions i restablir les reserves de sang que s’han vist afectades per les festes de Nadal. Per trencar aquesta tendència a la baixa i animar més persones a donar sang durant la setmana de l’11 al 19 de gener, les campanyes recuperen el to festiu. Al llarg d’aquests dies, s’espera que al voltant de 10.000 persones vinguin a donar als principals hospitals catalans i a les campanyes mòbils repartides per tot el territori.

Sota el lema «Fer-ho entre tots és molt nostre», la Marató d’enguany posa el punt de mira en el gest de donar com un acte d’altruisme col·lectiu que uneix persones donants i receptores amb un mateix objectiu. Per això, enguany es fa una crida a venir a donar i implicar-hi la família, les amistats, els companys i les companyes de feina, els equips esportius o els veïns i veïnes.

Aquest any la Marató impulsa una iniciativa pionera que és la construcció d’un monument que serà el primer pilar casteller digital que es faci a Catalunya. Aquest monument estarà ubicat permanentment al centre neuràlgic de les quatre capitals de província catalanes, davant dels ajuntaments. En el cas de Girona estarà col·locat virtualment a la plaça del Vi. Aquest castell, que sumarà les donacions finals de la Marató, s’inaugurarà el dilluns vinent a Tarragona.

Serà un monument virtual, que es podrà escanejar amb el mòbil, i dinàmic, ja que s’anirà omplint de color vermell amb cada donació que es faci arreu de Catalunya durant els sis primers mesos de l’any, fins al 14 de juny, coincidint amb el Dia Mundial del Donant de Sang. Es preveu que el projecte finalitzi amb la totalitat del monument tintat de vermell, cosa que s’aconseguiria amb una fita de 130.000 donacions.

Aquest projecte monumental digital vol ser el símbol de l’esforç col·lectiu de la donació de sang, i la cohesió i la connexió que aquest gest suposa entre persones donants i receptores. Els castellers i les colles castelleres són un símbol, igual que la donació altruista, del treball aconseguit entre tots i totes per un objectiu comú.

Campanyes a Girona

Com cada any, la marató a Girona tindrà com a acte destacat la donació al Saló de descans del Teatre Municipal. En la roda de premsa d’ahir, l’alcalde de Girona, Lluc Salellas va manifestar estar «convençut» que la ciutadania s’hi bolcarà i donarà sang.

L’hospital Josep Trueta serà el punt central de donacions, ja que és el referent de les comarques gironines i hi ha una seu del Banc de Sang i Teixits. Alhora, hi haurà vuit punts més repartits per la província de Girona: Tossa de Mar, Celrà, Lladó, Campdevànol, Roses, Bàscara, Olot i Lloret de Mar.

Pel que fa a les dades de donacions dels últims anys a Girona, el 2023 es van fer 29.348 donacions; el 2022, la xifra es va enfilar fins a les 30.550, i el 2021, se’n van fer 28.577. El principal objectiu és remuntar aquestes xifres i superar les 30.000 donacions.