L’alta demanda per les mascaretes i tests tensa les farmàcies gironines

La nova mesura ha fet que alguns proveïdors es quedin sense estoc

Farmacèutics s’obren a col·laborar amb Salut però reclamen reconeixement

Venda de tests d’antígens en una farmàcia gironina en una imatge d’arxiu.

Venda de tests d’antígens en una farmàcia gironina en una imatge d’arxiu. / Marc Martí Font

Laura Teixidor

Laura Teixidor

Les farmàcies gironines han registrat un increment «molt important» de la demanda de mascaretes i tests de covid i grip les últimes setmanes a causa del repunt de les infeccions respiratòries.

Segons afirmen professionals de diversos punts de les comarques gironines, com ara el Gironès i la Garrotxa, la demanda de proves va créixer especialment ja abans de les festes de Nadal, per descartar el diagnòstic de covid-19 o grip en les trobades familiars. Els més demanats han sigut els de la covid-19 i els tests triples, que també serveixen per detectar la grip i el VRS (el principal causant de la bronquiolitis), tot i que són «menys fiables», tal com afirma la presidenta del Col·legi de Farmacèutics de Girona, Rosa Núria Aleixandre.

Per altra banda, des que el Departament de Salut va anunciar el retorn de les mascaretes als centres sanitaris, la demanda es va disparar a les farmàcies, fins a tal punt que la setmana passada alguns proveïdors es van quedar sense estoc. «Abans de l’increment dels virus, ja hi havia part de la població que en portava freqüentment i s’anaven venent, però l’anunci de Salut ha fet que els usuaris en comprin inclús per posar-se-la en altres àmbits fora dels CAPs i hospitals, per prevenció», matisa. 

L’increment de la venda de tests que detecten el covid-19 i altres virus ja es va començar a notar abans de les festes de Nadal

Aquesta setmana s’ha normalitzat la situació i ja no hi ha problemes de desabastiment ni de mascaretes ni de tests, malgrat l’alta demanda. De fet, Aleixandre matisa que la situació d’aquests dies no té res a veure amb la que es va viure a la primera onada de la pandèmia, quan hi havia una crisi de subministrament per les mascaretes.

Per altra banda, mentre algunes comunitats autònomes com Astúries han estès l’obligatorietat de la mascareta a les farmàcies, en el cas de Catalunya es limita als centres sanitaris i a altres espais es manté com a recomanació. 

Col·laboració en les autobaixes

Pel que fa a la gestió de les autobaixes de tres dies per evitar la saturació dels centres d’atenció primària, Pimec va plantejar dimarts que hi hagi una supervisió per part de farmàcies i mútues perquè el plantejament del govern estatal «no garanteix el filtre dels professionals sanitaris». En concret, van demanar que les farmàcies donin constància del positiu en covid o grip i que emetin informes del resultat. En cas de ser positiu, demanen que es tramiti automàticament la baixa laboral.

Aleixandre concreta que durant la pandèmia els farmacèutics ja van dur a terme aquesta funció i matisa que estan oberts a col·laborar, de nou, amb el Departament de Salut. La presidenta del col·legi gironí es refereix a la mesura que es va implementar ara fa dos anys, quan hi va haver una forta onada de covid-19 i els professionals comunicaven el positiu als centres d’atenció primària per evitar la saturació. A més, els nens i adolescents havien de fer-se tests d’antígens a les farmàcies en cas que es decretés algun positiu a les aules.

Aleixandre puntualitza, però, que la gestió dels positius de forma altruista va causar «desgast» en els professionals i reclama que si la situació es repeteix hi hagi «més reconeixement» per als farmacèutics. «No és una qüestió de sortir-hi guanyant, sinó que no hi hagi pèrdues». També recorda que els professionals no són «simples botiguers» sinó que en molts casos són el referent sanitari més immediat per a la població, sobretot en municipis petits».

Les properes dues setmanes, claus

El Ministeri de Sanitat va decretar aquest dimecres l’obligació de dur la mascareta en hospitals i centres sanitaris arran de l’increment d’infeccions respiratòries de les últimes setmanes. No obstant, ha introduït la possibilitat que cada comunitat autònoma faci que aquesta mesura sigui només recomanable si durant dues setmanes consecutives les xifres d’infeccions disminueixen i les autoritats volen. La ministra de Sanitat va dir que les xifres actuals d’infeccions respiratòries són altes però similars al període prepandèmic. Per això, i per establir unes «mesures bàsiques i mínimes» apreses durant la covid-19, el ministeri ha fet una declaració d’actuacions coordinades per establir un «aval jurídic» a l’obligatorietat dictada per algunes comunitats i alhora una certa «flexibilitat» depenent de les xifres de cada territori.

Alhora, es recomana dur la mascareta en farmàcies, centres sociosanitaris, residències de gent gran i zones amb grans aglomeracions. En aquest sentit, ha apel·lat al «sentit comú» de la ciutadania, que en molts casos ja es posa la mascareta en aquests àmbits. També es reforçaran les campanyes de vacunació i la recomanació de ventilar els espais tancats.

Davant les critiques del PP, la ministra ha demanat al partit que no entri en contradiccions, perquè algunes comunitats populars sí que han pres la mesura. També ha recordat que la mascareta als centres sanitaris ha rebut l’aval científic. En aquest sentit, ha dit que les epidèmies respiratòries són normals a l’hivern, però «no ha de ser normal tensar el sistema sanitari» cada hivern.

Sis comunitats autònomes ja havien decretat que la mascareta fos obligatòria a centres sanitaris. Per altra banda, a Astúries també és obligatòria a les farmàcies i destaca que a la Comunitat Valenciana se n’ha recomanat l’ús als centres educatius en cas que hi hagi símptomes de patologies respiratòries. 

Comunitats com La Rioja van retreure la decisió «unilateral» del Ministeri «obviant l’opinió de les comunitats autònomes». Consideren que «abans d’obligar l’ús de les màscares, es tinguin en compte criteris com ara la incidència de les infeccions respiratòries, el nombre de persones vacunades i l’eficàcia de les vacunes».

Subscriu-te per seguir llegint