Els rescats i recerques tanquen el 2023 amb 551 casos, una xifra rècord

El Ripollès lidera les actuacions amb 125 casos, i el Baix Empordà la segueix amb 103

Un rescat dels Bombers en una imatge d'arxiu.

Un rescat dels Bombers en una imatge d'arxiu. / Bombers

Eva Batlle

Eva Batlle

Els Bombers de la Generalitat no paren de fer salvaments al medi natural i una mostra d’això és la xifra rècord de serveis de a la província de Girona durant l’any 2023: 551 . Suposen un 9,4% més de recerques i rescats que l’any anterior i un 4,4% més que el 2021. Arran del creixement que es va viure arran de la pandèmia i de les últimes dades, els Bombers volen fer una anàlisi exhaustiva per fer una radiografia d’aquest tipus de serveis, indica Rafael Esteban, oficial del cos de Bombers del Grup d’Actuacions especials (GRAE). 

Les dades de la província de Girona mostren que hi ha hagut un increment i si bé són de rècord, Esteban considera que la situació no es pot comparar amb «la pandèmia quan hi va haver un augment molt gran dels serveis» i creu que la xifra està ja estancada en els 500 a Girona

Fent una anàlisi de la distribució dels salvaments al medi natural es pot comprovar com les comarques amb més activitat van ser la del Ripollès amb 125 sortides i la del Baix Empordà, amb 103. Aquesta última està seguida de ben a prop per l’Alt Empordà (93). 

Els GRAE tenen una base a Olot i no paren de moure’s arreu de la geografia. Cal destacar que el 72% de tots els salvaments al medi natural que van realitzar els Bombers van ser rescats de muntanya (352). Les comarques que van acumular més sortides per aquesta mena de servei són les del Ripollès (99) i les de la Garrotxa i l’Alt Empordà, amb 53 rescats cadascuna.

L’altre tipus de servei al medi natural que va comportar més feina al cos d’emergències és la recerca de persones perdudes o desaparegudes amb 92 sortides. Sovint han de buscar boletaries, gent d’edat avançada que té algun problema de salut però també, persones que es desorienten fent una travessa a muntanya. 

Un salvament que els Bombers es troben que va a l’alça en els últims temps són els rescats o recerques en medi marítim: el 2023 va tancar amb 78 casos. Per aquest motiu, els Bombers tenen un pla estratègic i han començat a implantar-lo. Aquest passa sobretot per dotar els parcs -on no hi ha els GRAE- d’embarcacions lleugeres com els la Costa Brava. 

Esteban explica que a banda, es farà una formació específica pels bombers d’aquestes zones. I és que sovint han de fer serveis per ofegaments o persones que cauen al camí de ronda o en zones pròximes i cal rescatar-les per mar.

Noves actuacions

Des de l’any passat, els Bombers han introduït dues noves codificacions en salvaments al medi natural. Una són els acompanyaments de persones perdudes i durant el 2023 se’n van fer 11 a Girona. L’altre tipus de servei és el guiatge de persones perdudes, que succeeix quan una persona perduda és adreçada per bombers fins a un lloc conegut i segur de manera remota. Aquests com destaca l’oficial del GRAE sovint es fa des de les sales de control i amb la ubicació que envia la persona amb problemes. Durant l’any passat es van realitzar 11 actuacions d’aquest tipus.

Un altre tipus de servei són els recats en coves i pous que solen ser menys freqüents. L’any passat els GRAE van fer dues actuacions a la província, una d’elles al Baix Empordà per un espeleòleg.

«Cal tenir consciència del nivell físic»

Els especialistes en rescats dels Bombers, els GRAE, es troben amb salvaments al medi natural de tota mena. Amb tot, l’oficial del cos de Bombers del GRAE, Rafael Esteban afirma que la majoria dels casos que atenen amb ferits, sortosament són persones que pateixen lesions de poca gravetat. 

D’altra banda, preguntat sobre si és cert el mite que molta gent no va equipada a muntanya, el rescatador afirma que no és així i que es dona poques vegades. Per ell l’important alhora de fer una activitat al medi natural és sobretot «tenir consciència del nivell físic» de cadascú. Segons la seva opinió si es va a muntanya, «cal ser realista i anar adquirint experiència» i per tant, no s’ha de fer un Pedraforca quan ni s’ha pujat a un Bassegoda. En cas de voler fer un cim sense tenir massa experiència, recomana anar amb un guia perquè pugui valorar les possibilitats de la gent i també com arribar-hi, entre altres.

Saber-se orientar

Com fa anys que insisteixen, Esteban recorda que els Bombers creuen elemental que si es fa alguna sortida es porti roba d’abric, aigua, alguna peça de menjar, calçat adequat, cartografia -sigui digital o en paper- i sobretot, saber-la fer servir. I és que «a vegades hi ha gent que amb un mapa no se sap ni orientar», lamenta el rescatador. 

Negligències

La normativa de la Generalitat preveu que si es considera que hi hagut negligència es paguin els rescats. Aquí hi ha diversos supòsits, un d’aquests és per exemple quan els Bombers han de fer un rescat en zones on hi hagi senyals que són perilloses o que tenen l’accés prohibit. El bomber assegura que sortosament es troben amb pocs casos i reconeix que «no és sempre fàcil demostrar la negligència i és tot un procés. Nosaltres analitzem la situació des la banda operativa», conclou.

Subscriu-te per seguir llegint