Més detinguts i investigats per robatoris de metall a Girona

Els casos cauen un 7% però la resolució policial s’incrementa amb 28 arrestats i 46 denunciats

Des del 2010, els Mossos tenen en marxa el pla Metall i han incrementat la comunicació amb les empreses

Cable de coure robat en una furgoneta interceptada a Navata, on van detenir cinc persones.

Cable de coure robat en una furgoneta interceptada a Navata, on van detenir cinc persones. / Mossos d'Esquadra

Eva Batlle

Eva Batlle

El nombre de persones detingudes i denunciades per robatoris de metall es van incrementar el 2023 a les comarques de Girona. Els Mossos d’Esquadra van detenir 28 persones i en van denunciar 46 per furts o robatoris d’aquesta tipologia, la majoria per emportar-se coure. Això representa un 51% més de detinguts i investigats que l’any anterior, que va tancar amb 49 en total. Des del cos policial atribueixen l’alta resolució a la pressió policial a través del Pla Operatiu Específic (POE) Metall i a l’increment del contacte amb les empreses que poden ser l’objectiu dels delinqüents.

Si bé l’alta resolució policial es va incrementar durant l’any passat, en canvi, el nombre de robatoris van caure en gairebé el 7%. Se’n van registrar 400 mentre que el 2023 en van ser 430. El sotscap de la Divisió Tècnica de Seguretat Ciutadana dels Mossos d’Esquadra, l’Inspector Josep Naharro explica que la situació de Girona és «ben diferent al que ocórrer a la resta de Catalunya» on aquest tipus de fets han anat a l’alça. Els casos registrats a Girona suposen un 7% dels totals a Catalunya, on el 2023 va tancar amb 5.477 fets, un 18% més que l’any anterior.

Gran afectació dels fets

L’inspector dels Mossos reconeix que si bé els casos han anat a la baixa a Girona, el que tenen de particularitat aquest tipus de successos és «que un simple robatori pot fer mal a moltes persones i infrastructures», subratlla. Per exemple, a les comarques gironines els robatoris hi ha hagut diversos casos de robatoris de cable telefònic de coure que han deixat municipis sense servei durant dies. 

El mateix passa a la zona de Barcelona quan els lladres roben cable del quadre elèctric d’una infrastructura com la ferroviària. Aquest fet provoca grans afectacions pels usuaris perquè es queden sense servei durant hores fins que se soluciona l’avaria que resulta ser un robatori.

Aquest és el motiu -la gran afectació d’aquest tipus de fets i que normalment qualifiquen com a furt- és el que va portar els Mossos d’Esquadra a crear el Pla Metall l’any 2010, indica el policia. Aquest tipus de robatoris han anat fluctuant al llarg dels anys. L’inspector descriu que van patir un repunt dels fets l’any 2013 quan a tot Catalunya n’hi havia uns 12.000 i van començar a remuntar quan la pandèmia va acabar amb la recuperació de l’activitat. A partir d’aquí també es va produir un increment del preu del coure. Un fet al qual els lladres que estan atents. Quan detecten que està més alt és quan veuen l’oportunitat de negoci i després venen el metall robat al mercat negre. D’aquests lladres, el 72% dels detinguts (250) durant l’any passat a Catalunya comptava amb antecedents policials i sobretot, pels mateixos delictes.

Prevenció i reacció

Els Mossos d’Esquadra tenen desplegat el Pla Metall en el seu nivell 1 i això suposa d’una banda actuar des d’una vessant preventiva que passa per incrementar la presència policial, col·locant patrulles tan uniformades com de paisà, en aquells punts on s’han registrat més robatoris o temptatives. Una altra activitat que realitzen, indica l’inspector, és aixecar drons en infrastructures. Amb aquests buscaven les «zones vulnerables on la gent pugui accedir a la zona comptadors» i amb això, aconsellen a les empreses que posin mesures. Per això, Josep Naharro destaca la importància de la comunicació amb les empreses afectades no només alhora de la denúncia sinó per fer el treball de prevenció. 

Penes més altes

La vessant reactiva del POE passa per intentar donar «arguments a la fiscalia i als jutges» perquè s’augmenti la penalitat d’aquests robatoris i furts. És a dir treballen perquè la fiscalia demani mesures més altes com ara la presó provisional perquè se’ls considera participants d’un grup criminal o mesures de no apropament, explica el policia. Ja que els Mossos consideren que no són lladres que actuen sols sinó que necessiten de la connivència d’altres persones ja sigui per robar, transportar o vendre el metall sostret.  

Subscriu-te per seguir llegint