«Cada vegada veiem més casos de fetge gras en nens i joves»

El Trueta fa proves obertes a la població per a prevenir les malalties hepàtiques

Una de les eslastografies hepàtiques fetes ahir al Trueta.

Una de les eslastografies hepàtiques fetes ahir al Trueta. / Marc Martí Font

Laura Teixidor

Laura Teixidor

Des del retorn a la normalitat després de la pandèmia, el Departament de Salut i les societats mèdiques estan donant un impuls a les tasques de prevenció per tal de conscienciar la població de la importància d’adquirir uns hàbits saludables i fer-se proves per a detectar possibles malalties a temps, abans que sigui massa tard. A part dels cribratges habituals contra el càncer de mama i de còlon, els centres sanitaris s’estan apropant a la població amb jornades divulgatives centrades en la prevenció de malalties concretes.

L’octubre passat va ser el torn dels ictus, coincidint amb el dia mundial de la malaltia, i ahir va ser el de les malalties hepàtiques, coincidint amb la setmana organitzada per l’Associació Espanyola per a l’Estudi del Fetge.

Amb cita prèvia demanada, al llarg del matí el vestíbul del Trueta va acollir proves dirigides a la ciutadania per detectar diversos tipus de malalties vinculades al fetge. En concret, el Servei de Digestologia va fer cribratges per detectar el virus de l’hepatitis B i C, així com elastografies hepàtiques, unes proves de diagnòstic per la imatge similars a una ecografia que es fan amb un aparell anomenat fibroscan, que permet valorar l’elasticitat o rigidesa del fetge, un factor que pot ser símptoma d’una malaltia hepàtica, sobretot el fetge gras, que afecta un 25% de la població.

De fet, Arturo Franco té aquesta patologia concreta i és un dels usuaris que es va acostar a fer-se una prova per veure com evoluciona. «Me’n vaig assabentar per la premsa i la veritat és que aquestes iniciatives estan molt bé perquè si has de saber com estàs a través del metge de família i esperar que et derivi a l’especialista pot haver-hi molta demora», explicava Arturo Franco, de 49 anys.

També hi havia usuaris que venien a fer-se les proves per prevenció tenint en compte els antecedents familiars, com és el cas de Marc Romero, de 34 anys. «Per sort estic bé, gràcies a aquestes proves més accessibles he pogut descartar complicacions tenint en compte que tinc familiars amb malalties hepàtiques».

En el cas d’Isabel Asensio, de 60 anys, també venia a fer-se proves però en el seu cas de prevenció de l’hepatitis. «Van diagnosticar la meva mare d’hepatitis B i per això em vaig apuntar-me per fer-me el test i ha sortit negatiu, també m’he fet l’altra prova per veure com tinc el fetge; aquestes iniciatives són positives per a la població i crec que se n’haurien de fer més, com cribratges de càncer de pulmó; el meu pare va morir de la malaltia perquè li van diagnosticar massa tard, saber-ho amb temps és molt important».

Preocupació pels factors de risc

Isabel Serra, metgessa del Servei de Digestologia i especialista en malalties hepàtiques, va explicar que campanyes com aquestes ajuden la població a prendre consciència sobre els factors de risc, que van en augment sobretot en joves. «A part de l’increment de la ingesta d’alcohol, sobretot en grans quantitats en poc temps, i els factors de risc com l’excés de pes i la diabetis ha fet que en els darrers anys hagi augmentat la malaltia del fetge gras en nens i joves». Afegia que aquesta problemàtica és preocupant perquè «hi ha més temps perquè la malaltia evolucioni a pitjor». 

També valora positivament la iniciativa, ja que hi havia quinze persones apuntades i a mig matí ja havien fet proves a una vintena, ja que també hi va haver usuaris interessats que no havien demanat cita prèvia. Les proves també es faran demà al Santa Caterina.

Subscriu-te per seguir llegint