Queixes pel dèficit de llits i recursos en salut mental a Salt

L’Associació de familiars d’afectats per trastorns de conducta denuncia que la Unitat de Patologia Dual només disposa de deu places hospitalàries i que l’espera per a ingressar és de tres mesos

La Unitat de Patologia de l'IAS de Salt en una imatge d'arxiu.

La Unitat de Patologia de l'IAS de Salt en una imatge d'arxiu. / IAS

Laura Teixidor

Laura Teixidor

L’Associació de famílies d’afectats per trastorns de conducta denuncia la manca de recursos en la Unitat de Patologia Dual de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS). Es tracta d’un servei hospitalari de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions que atén tant pacients amb problemes de consum de tòxics, com aquells que pateixen una patologia psiquiàtrica associada a l’addicció, que pot ser causa o conseqüència d’una malaltia mental.

L’associació lamenta que és l’única unitat de referència a les comarques gironines en aquests casos i que disposa de «només deu llits» i una sola psiquiatra, a part d’altres professionals sanitaris, quan abans hi havia dos psiquiatres i una psicòloga. Consideren que és un «escàndol» que tenint en compte l’índex de població de les ciutats més grans i la resta de comarques, els usuaris hagin d’esperar «tres mesos» per a poder ingressar.

Fonts de l’associació lamenten el greuge que suposa per a les famílies aquesta demora, ja que no tenen suficients recursos ni capacitat per atendre les persones afectades a casa. Cal tenir present que els diagnòstics més freqüents de les persones tractades per patologia dual són per comorbiditat de diferents substàncies, acompanyada d’un episodi psicòtic o depressió i/o de trastorns de la personalitat. El segon diagnòstic més freqüent vinculat a l’addicció és en el trastorn per dependència a l’alcohol, seguit del trastorn per dependència a la cocaïna.

Des de l’associació demanen al Departament de Salut que hi hagi una inversió «més equitativa», ja que el nombre de places és «insuficient» per atendre la població de les comarques gironines. La majoria d’ingressos a la Unitat de Patologia Dual i Desintoxicació provenen del centre d’atenció a les drogodependències (CAS) del Gironès-Pla de l’Estany en un 47% i dels CAS de la Selva marítima i de l’Alt Empordà en un 17% respectivament, segons dades de l’IAS de fa dos anys.

«Ràtio adequada»

Fonts oficials de l’IAS manifesten que l’atenció al pacient amb una patologia dual es presta d’acord amb la seva situació i necessitats des dels diferents recursos, programes i equips de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions del territori, que actuen de forma coordinada i integrada en el seguiment del pacient. L’objectiu és atendre a la persona en la xarxa comunitària amb el treball que es fa amb el pacient des dels centres de seguiment i atenció a les drogodependències (CAS), centres de salut mental (CSM) de cada comarca, i equips específics per atendre els casos més complexos. El 95% dels casos s’atenen en aquests dispositius comunitaris als diferents territoris.

Per altra banda, matisen que si una persona amb una patologia dual necessita un ingrés hospitalari urgent, està «garantit», és immediat, i es farà a la unitat d’aguts de psiquiatria o de subaguts segons valoració professional, i pel «temps que sigui necessari». La desintoxicació no genera una urgència, sinó la malaltia mental que la persona pugui tenir.

Afegeixen que la unitat de patologia dual és una unitat d’hospitalització dirigida a donar suport a les persones usuàries dels CAS o dels CSM quan els professionals d’aquests equipaments consideren indicat l’ingrés per a un procés no urgent. La unitat és atesa per un equip multidisciplinar de 15 persones, i en aquests moments els ingressos es programen a set setmanes. Els ingressos a la unitat de patologia dual mai tenen caràcter d’urgència.

Per això es considera que la ràtio de llits de la unitat (10) planificada per a la població de referència és l’adequada, donat que el pacient amb una patologia dual és atès, i en seguiment, d’acord amb la seva situació i necessitats, des dels diferents recursos de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’IAS.

Subscriu-te per seguir llegint