Impuls als projectes transfronterers

La Generalitat, la Diputació de Girona i el Departament dels Pirineus Orientals hi destinen 5 milions d'euros

Foto de família de la presentació del projecte a Girona

Foto de família de la presentació del projecte a Girona / Redacció

Redacció

Girona va acollir dijous la presentació de l’Àrea Funcional de l’Espai Català Transfronterer (EsCaT), un organisme que vetllarà per la creació i desenvolupament de projectes estratègics que fomentin la cooperació social i econòmica dels territoris transfronterers amb la Catalunya Nord, amb 5 milions d'euros.

Durant l'acte, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, va subratllar que “amb la posada en marxa d’aquest ens fem un gran salt qualitatiu per enfortir les relacions amb la Catalunya Nord i impulsem projectes que tinguin un impacte real i sostenible al territori”.

La promoció del català, l’ocupació o l’emergència climàtica, són alguns dels àmbits d'actuació que s'impulsaran. Vilagrà va posat el focus en potenciar l’àmbit de la llengua arreu dels Països Catalans.

Laura Vilagrà, consellera de la Presidència

Laura Vilagrà, consellera de la Presidència / DdG

“El que passa en un part del domini lingüístic afecta l’altre”, va dir i, en aquest context, va anunciar la reobertura de la delegació de TV3 a la Catalunya Nord, que tindrà seu a la Casa de la Generalitat a Perpinyà.

“És un pas molt important per tal de reforçar la nostra llengua”,va dir Vilagrà.

Primera convocatòria de projectes

Durant l’acte, es va fer pública la primera convocatòria de projectes estratègics que compta amb un finançament de 2,2 milions d’euros i que anirà destinat a projectes estructurals que busquen incidir més enllà de l’àmbit local.

A aquesta convocatòria, se n’hi sumaran dues més per a altres projectes que s’allargaran fins al 2027. En total, l’Àrea Funcional de l’EsCaT tindrà la capacitat de gestionar un pressupost de 5 milions d’euros per a finançar projectes transfronterers.

A banda de la Generalitat, també formen part de l’EsCaT, la Diputació de Girona i el Departament dels Pirineus Orientals, per continuar enfortint la cooperació transfronterera i impulsar projectes que tinguin una repercussió real i sostenible al territori i a la gent que hi viu.

A l’acte, també hi ha intervingut la delegada territorial del Govern a Girona, Laia Cañigueral, que va destacar que “posem eines i més recursos per estrènyer encara més el nord i el sud”, mentre que el president de la Diputació Girona, Miquel Noguer, va reiterar que aquests projectes incideixen en aspectes com “la cooperació transfronterera o ajudar les comarques i municipis perquè estiguin preparats per als reptes mediambientals”.

Per la seva part, el vicepresident del Departament dels Pirineus Orientals, Nicolas Garcia, va posar èmfasi en la important col·laboració entre totes les administracions.