Més facilitats per accedir a la sanitat pública

La Comissió Europea demanarà a Espanya informació sobre el cas de Ripoll i l'empadronament dels migrants

DdG

El 2017, el Parlament va aprovar la llei d’universalització de l’assistència sanitària amb l’objectiu d’esquivar el reial decret del 2012 del Partit Popular, el qual deixava sense sanitat pública els immigrants en situació irregular. Segons aquesta llei catalana, en el cas de no estar empadronat, només caldria demostrar l’arrelament per accedir a la sanitat pública a Catalunya. Tot i això, gairebé set anys després, la Conselleria de Salut encara no ha desplegat el reglament d’aquesta llei.El cas de les traves de Ripoll a l’empadronament d’immigrants ha tornat a posar sobre la taula la importància del reglament. Si estigués en vigor, famílies de migrants com les de la capital del Ripollès tindrien accés a la targeta sanitària, i amb això a la sanitat pública, sense estar empadronades.

La llei catalana establia, a la disposició final segona, que el reglament hauria d’estar desplegat en tres mesos des de l’entrada en vigor de la norma, que es va aprovar el juny del 2017. No va ajudar l’ofensiva judicial: el març del 2018, el PP va presentar un recurs d’inconstitucionalitat. A l’octubre del mateix any, el Tribunal Constitucional va assumir la retirada d’aquest recurs. Aleshores ja hi havia el PSOE al Govern i una de les seves mesures va ser derogar la reforma sanitària del PP. I així fins ara.

El desenvolupament del reglament és clau perquè realment ningú no es quedi sense sanitat pública a Catalunya. Fonts del departament que dirigeix Manel Balcells han explicat que «s’està seguint el procés necessari» per desplegar el reglament i han anunciat que «en les pròximes setmanes se superarà un nou pas».

Subscriu-te per seguir llegint