Cooperació sanitària. L’excap d’Anestèsia de l’hospital Trueta, Antonio Villalonga, fa 25 anys que atén pacients a l’Àfrica i forma sanitaris a través d’ONGs. En aquest cas, ha ajudat a posar en marxa una màquina complexa que millorarà la qualitat de les operacions, gràcies a un mètode més avançat d’anestèsia.

La segona vida al Camerun d’un aparell d’anestèsia de Girona

Villalonga també fa estades amb estudiants de Medicina per tal de formar-los i, a la  vegada, han arribat a operar milers de pacients en zones rurals en períodes curts de temps

El doctor Antonio Villalonga posant en marxa l’aparell i fent formació al Camerun.

El doctor Antonio Villalonga posant en marxa l’aparell i fent formació al Camerun. / ambala cooperación

Laura Teixidor

Laura Teixidor

Durant la primavera de l’any passat, un contenidor carregat amb material mèdic va ser transportat fins a Douala, el Camerun, destinat a cinc projectes solidaris. Entre aquest carregament hi havia un aparell d’anestèsia que l’hospital Trueta ja no feia servir i que va oferir a l’ONG navarresa Ambala Cooperación. Aquesta iniciativa va liderar-la el Dr. Antonio Villalonga, que havia estat durant anys el cap d’Anestèsia de l’hospital Trueta fins que es va jubilar. 

«El fet que el Trueta doni aquest aparell no vol dir que ja sigui obsolet o que no es pugui fer servir, senzillament hi ha material nou amb tecnologia més moderna finançada per fons europeus i se substitueix; però aquest aparell concret que hem portat al Camerun encara se’n pot fer ús deu anys més», concreta.

Villalonga fa 25 anys que fa cooperació. El 2007, amb un grup d’amics de Girona, va posar en marxa la Fundació Girafra per ajudar en diversos àmbits els països de l’Àfrica, sobretot sanitaris i educatius i també col·laborar amb ONGs com Ambala Cooperación. Des de llavors ha format centenars de metges, ha visitat milers de persones arreu del continent i hi ha dut molt material sanitari. Per altra banda, també viatja amb estudiants universitaris, que fan formació i entre tots poden operar un nombre molt elevat de pacients. «En cada estada arribem a intervenir unes 2.000 persones», exposa.

«Som afortunats de tenir una sanitat pública com la nostra, en segons quins països la població no pot anar al metge sense pagar i tampoc es pot permetre la despesa dels medicaments», explica Villalonga. 

Pel que fa a l’hospital Trueta, no és la primera vegada que dona aparells a l’ONG, ja que anteriorment havia aportat taules de quiròfan després d’haver-les substituïdes per unes de noves. En aquest cas, s’hi ha afegit que Viallalonga s’ha traslladat a l’hospital concret per ensenyar a fer servir l’aparell que ja donat el Trueta. 

«Es tracta d’una màquina d’anestèsia complexa; cal recordar que a molts països africans no hi ha especialistes; els metges que acaben Medicina exerceixen directament sense fer la residència i per això és necessari formar-los; inclús en molts casos no són ni metges». 

El desembre passat, Villalonga va viatjar a l’hospital d’Ebomé del Camerun per posar en marxa la màquina i fer la formació necessària a un infermer anestesista del centre i al responsable de manteniment. «Van ser dues setmanes molt profitoses perquè vam poder formar els professionals i, a la vegada, vam intervenir una vintena de pacients». 

Aquesta és una de les moltes col·laboracions que l’excap d’Anestèsia del Trueta porta a terme a l’Àfrica. Entre altres accions, també destaquen les operacions que fan a zones despoblades i rurals com a la República Centreafricana. «El més important és que els sanitaris d’allà veuen com ho fem i així després poden operar altres pacients amb l’ajut de la maquinària que s’aporta».

Subscriu-te per seguir llegint