Ripoll tanca la sala Eudald Graells per ignifugar l'edifici

Sílvia Orriols diu que un informe de Bombers de l’any 2000 ja n'advertia del perill

El Centre Cívic Cultural Eudald Graells de Ripoll

El Centre Cívic Cultural Eudald Graells de Ripoll / Jordi Remolins

La sala Eudald Graells de Ripoll està tancada al públic pel risc d’incendi que presenta l’edifici. Un informe que l’Ajuntament té des de l’any 2000 ja advertia que s’estava incomplint la normativa, però no ha estat fins aquest 2024 que no s’ha procedit a actuar-hi “després de vint-i-tres anys d’ignorar-lo” segons diu l’alcaldessa Sílvia Orriols. El periodista Guido Cengiarotti ho va avançar dimecres al mitjà Ripollèsdigital.cat, després que l’Ajuntament hagi demanat a diverses entitats que hi tenien el seu local social que l’abandonessin. Orriols explica que també han demanat al concessionari del bar del Casal, que havia de cessar la seva activitat coincidint amb el canvi d’any, que en torni les claus. La resta d’accions que es feien a la sala polivalent també se n’han vist afectades, i s’està buscant altres ubicacions municipals on es puguin celebrar.

El projecte per ignifugar l’edifici ja està en procés, i Orriols espera que pugui completar-se durant aquest mateix any, tot i que per fer-ho “caldrà que l’oposició ens aprovi modificacions de crèdit que ho afavoreixin”. En el plenari de novembre, entitats com el Ripollès Rugby Club o el col·lectiu Rèkiem ja es van queixar que no hi havien pogut celebrar festes o concerts com el Nadal Rock, tal com era habitual. En aquell cas l’alcaldessa va explicar que s’havia encarregat una auditoria interna per determinar la perillositat de la teulada i la infraestructura. Les últimes activitats que s’havien seguit fent al seu interior eren els balls de sèniors d’alguns diumenges a la tarda, perquè entenien que ni pel volum de gent ni pel caràcter de la celebració, implicaven cap gran risc.

L’Ajuntament ha reubicat a diverses entitats que hi tenien la seva seu als edificis del Fortí de l’Estrella, al de la Biblioteca Lambert Mata o bé als espais dels Salesians que hi té llogats. L’alcaldessa considera que la sala Eudald Graells és un espai “molt necessari” pel gran volum d’actes que s’hi celebren durant l’any. Fins fa poc també s’hi celebrava la recollida de cartes dels Reis, però el 2023 ja es va traslladar al claustre del Monestir de Santa Maria.