Les noves targetes moneder deixaran a l’estacada a més de 34.600 gironins vulnerables

El govern estatal aprova una subvenció de 100 milions d’euros a la Creu Roja per pilotar el programa «de forma excepcional», que s’iniciarà a l’abril

El magatzem del Banc dels Aliments de Girona, a l’estiu.

El magatzem del Banc dels Aliments de Girona, a l’estiu. / Marc Martí Font

Meritxell Comas

Meritxell Comas

El Banc dels Aliments de Girona sempre ha tingut clar el seu objectiu: «poder abaixar la persiana per falta de clients». Una ambició que ara sembla esmunyir-se’ls-hi dels dits amb l’entrada en vigor de les noves targetes moneder impulsades pel Fons Social Europeu Plus, una nova fórmula que es posarà en marxa a l’abril sota la batuta de la Creu Roja i que substituirà l’entrega d’aliments físics, que fins ara feien arribar directament als Bancs dels Aliments dues vegades l’any (n’havien arribat a ser tres).

Tot i estar d’acord amb el canvi de model (els usuaris de les targetes moneder podran comprar els aliments directament als supermercats, dignificant així la recollida), l’entitat gironina lamenta que tindrà un abast de mínims: «Calculem que les targetes moneder només arribaran al 10% de les persones beneficiàries dels Bancs dels Aliments», lamenta el vicepresident del Banc dels Aliments de Girona, Josep Maria Pagès, que afegeix que «el que ens preocupa és l’altre 90%». En el cas de les comarques gironines, quedarien fora de l’ajuda més de 34.600 persones vulnerables. «Hi haurà molta gent que es quedarà sense targetes i sense aliments, i què farem amb aquestes persones?», reclama Pagès. L’ajuda del Fons d’Ajuda Europea per als més Desfavorits (FEAD) representava el 31% de les entrades d’aliments de l’entitat.

Ara, però, els Bancs dels Aliments hauran de fer mans i mànigues per a garantir el subministrament de productes bàsics a les persones vulnerables que depenen de la seva assignació, tenint en compte que deixaran de rebre el milió de quilos d’aliments procedents de la Unió Europea que va ingressar l’any passat. A l’octubre van repartir l’últim lliurament, i a partir d’ara hauran de sobreviure amb les donacions d’excedents per part d’empreses agroalimentàries (que representen el 49% dels productes que reparteixen) i la recaptació que aconsegueixen a través de campanyes com el Gran Recapte (representen el 20% de les entrades de productes).

Una cinquantena d’entitats (més de la meitat) a les que el Banc dels Aliments de Girona proporciona aliments ja han expressat la seva preocupació a l’entitat per l’entrada en vigor de les targetes moneder: «Saben que ja no arribaran més aliments físics de la Unió Europea i que hi haurà molt poques targetes moneder, i ja no donen a l’abast», explica Pagès. El president de Càritas Blanes (proporcionen aliments a 400 famílies a la setmana), Salvador Serres, defensa que «si es vol ajudar a les persones vulnerables s’ha de seguir fent en espècies, perquè així s’arriba a molts més beneficiaris». El vicepresident del Banc dels Aliments de Girona assegura que «aguantarem fins al març però amb dificultats». A partir de l’abril, quan entrin en funcionament les targetes moneder, preveu «més feina que mai»: «Ens haurem de moure més que mai per trobar menjar». 

La Creu Roja gestionarà les targetes. I és que el Consell de Ministres va aprovar ahir una subvenció de 100 milions d’euros a la Creu Roja per pilotar el programa «de forma transitòria i excepcional» entre abril i finals d’any. A partir del 2025, les comunitats autònomes n’assumiran la gestió. Les targetes moneder estan destinades a famílies amb menors al càrrec amb una renda un 40% menor que la mitjana i seran els serveis socials autonòmics els que determinaran quines famílies s’hi poden adherir. Els ajuts es repartiran segons el nivell d’ingressos, amb quantitats que oscil·laran entre els 130 i els 220 euros al mes.

Subscriu-te per seguir llegint