Nou municipis gironins superen el rècord de temperatura màxima en un dia de gener

Anglès se situa al capdamunt amb 25,2 graus, dues dècimes més que el 2003

Quin temps farà demà a les comarques gironines?

Laura Teixidor

Laura Teixidor

Un total de 21 estacions meteorològiques automàtiques de la xarxa de Catalunya (XEMA) de les 117 que hi ha al territori han assolit avui un nou rècord de temperatura màxima en un mes de gener, segons informa el Meteocat amb dades recollides dels darrers vint anys. I és que la temperatura màxima d'avui ha superat els 20 graus al prelitoral i a bona part de la Catalunya Central, a més d'algunes comarques de muntanya, com la Garrotxa i el Ripollès.

En primer lloc i amb la temperatura més elevada hi ha el municipi d'Anglès que, amb 25,4 graus, supera en 2 dècimes el registre del 27 de gener del 2003.

A continuació hi ha una localitat de la Garrotxa, la Vall d'en Bas , que ha assolit els 25,3 ºC i supera per 2,2 graus el rècord del 20 de gener del 2007, un municipi del Gironès: Cassà de la Selva (24,2) i a la comarca de la Selva, Vilobí d'Onyar amb 24,1 graus.

Entre les 21 estacions meteorològiques també destaquen els 23,6 graus de Fornells de la Selva i Espolla, els 21,6 ºC a Sant Pau de Segúries els 16,7 graus a Núria (1.971 metres) i els 15,7 ºC al pic de Malniu (2.230 metres) a la Cerdanya.

D'aquesta manera, gairebé la meitat de les estacions que han registrat el rècord de màximes temperatures pertanyen a la província de Girona. El Meteocat també matisa que els valors més alts s'han registrat al nord-est de Catalunya.

Per altra banda, sense superar el rècord, també hi ha hagut temperatures molt elevades en punts poc habituals com la Garrotxa, amb màximes de 25 graus i, a Olot, s'ha arribat fins als 25,2.

Potent anticicló a la Península Ibèrica

La presència d'un potent anticicló sobre la Península Ibèrica està propiciant un llarg episodi de primavera anticipada amb valors propers als 25 graus, més propis del mes de març, i que allunya qualsevol indici de pluges a tot el país.

En ple mes de gener, i almenys durant una setmana més, s'esperen anomalies tèrmiques molt altes i inusuals en l'atmosfera que propiciaran un temps molt estable i sense precipitacions, va explicar a inicis de setmana un portaveu de l'Aemet.

Segons el Meteocat, aquest diverndres les màximes se situaran a l'entorn dels 23 graus. De cara al cap de setmana, es mantindrà l'estabilitat meteorològica, amb temperatures primaverals i bé amb una lleugera tendència a la baixa.