La salut mental i emocional dels metges gironins segueix sense millora

L’any passat 22 col·legiats van demanar ajuda, els mateixos que el 2022, que són 17 més que el 2021

Un professional atén un metge a través de la teleassistència.

Un professional atén un metge a través de la teleassistència. / Fundació Galatea

Laura Teixidor

Laura Teixidor

La pandèmia de la covid-19 va posar contra les cordes el sistema sanitari i va impactar de ple en la salut mental dels professionals. Tot i que la covid-19 ja fa mesos que s’ha quedat enrere, la sanitat pública catalana i el personal que hi treballa encara en pateix les conseqüències.

Així ho confirmen les dades del servei de Suport Emocional als Professionals de la Salut (SEPS), que l’any passat va atendre 22 metges gironins col·legiats, els mateixos que el 2022, mentre que el 2021 en van ser només 5. Els motius d’accés al programa han estat, sobretot, per dificultats en l’àmbit laboral (14 casos) però també per problemes en l’àmbit personal i familiar (4), per dificultats en la conciliació de la vida personal i laboral i per la reincorporació laboral.

El servei, creat el 2017 per ajudar professionals de la salut que presenten algun tipus de patiment emocional, forma part del Programa d’Atenció Integral al Metge Malalt (PAIMM) de la Fundació Galatea, entitat que vetlla pel benestar dels professionals de la salut i que col·labora amb els col·legis professionals. «Ens preocupa perquè les dades no milloren i cal tenir en compte que no reflecteixen del tot la realitat, perquè molts professionals amb malestar emocional no demanen ajuda», explica Carolina Roig, responsable del PAIMM a Girona. Roig, que també és metgessa de família, concreta que el sector d’atenció primària és el més «tocat», ja que els professionals estan patint «molt desgast».

Afegeix que, tot i que els trastorns greus no han augmentat, preocupa que el malestar acabi generant una depressió «si no s’hi posa remei».

Pel que fa a les mesures del Govern, «tot i que s’estan impulsant canvis, encara hem de fer moltes tasques burocràtiques, com ara gestió de baixes de pocs dies, i no t’acabes sentint realitzat», lamenta.

27 pacients actius

Pel que fa al PAIMM, des de l'inici del servei el 1998 s'han acollit un total de 140 metges malalts de la província de Girona. Pel que fa a dades de l’any passat, hi ha hagut nou casos nous: cinc per problemes de salut mental, un per consum d’alcohol o benzodiazepines i tres casos que no van acudir a la primera visita. Hi ha un total de 27 pacients actiu, dos menys que el 2022.

Aquests 27 pacients han generat 105 visites de seguiment, 64 estades hospitalàries a la clínica Galatea, 39 estades a l’hospital de fia, 49 psicoteràpies individuals, vuit sessions de psicoteràpies grupals, set controls toxicològics, tres primeres visites, tres visites de treball social i de cribratge, dos ingressos hospitalaris de dos pacients i una visita de treball social. 

Subscriu-te per seguir llegint