Menors migrants sense família tornen a dormir a les comissaries dels Mossos

L’arribada massiva de migrants de les Illes Canàries ha fet incrementar l’arribada de joves desemparats

El 2023 tanca amb el desembarcament de 293 menors migrants a Girona

La comissaria dels Mossos de Vista Alegre en una foto d'arxiu

La comissaria dels Mossos de Vista Alegre en una foto d'arxiu / Marc Martí Font

Eva Batlle

Eva Batlle

L’arribada de menors migrants no acompanyants (MENA) a Catalunya s’ha incrementat en els últims mesos pel gran desembarcament d’immigrants en pasteres a les Illes Canàries. Això s’ha traduït novament amb la presència de menors migrants en punts de la geografia catalana que busquen un centre d’acollida on instal·lar-se. Per aconseguir un d’aquests recursos sovint es presenten a les comissaries dels Mossos d’Esquadra perquè saben que és on se’ls començaran els tràmits. En aquestes dependències hi poden arribar a passar hores i fins i tot la nit. N’hi ha d’altres que també arriben a les comissaries perquè són recollits pels agents que els troben en carrers de les localitats. Aquesta mateixa situació va succeir sobretot entre els anys 2018 i 2019 i ara s’ha tornat a repetir.

«Tasca assistencial»

A les comarques gironines, aquest desembarcament de MENA s’ha fet notar i ha suposat veure joves que s’estan a les comissaries fins que tenen un centre. El mes de desembre va començar a notar-se amb més escreix i aquest gener s’està repetint.  Tot i això, des de la policia asseguren que és una situació que es viu a tot Catalunya.

Un dels casos en què es fa més evident és la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Vista Alegre, a la ciutat de Girona. Aquí la situació es fa visible per a molts ciutadans, ja que els MENA es veuen des de l’exterior. Estan instal·lats en un habitacle al costat de la porta de vidre de l’entrada. Sovint se’ls veuen amb mantes i matalassos que els proporcionen des del cos policial per passar les hores.

Els Mossos d’Esquadra subratllen que els nois estan instal·lats en aquest espai fins que la Generalitat acaba de fer les gestions per dotar-los d’un centre on ingressar. També admeten que en el cas de Girona hi ha menors migrants sense família que han hagut de passar la nit allà i que al final, la tasca que fan és de tipus assistencial. És a dir, els atenen en les seves necessitats bàsiques fins que els deriven a un recurs públic.

Un grup de menors migrants a la comissaria dels Mossos de Girona, en una imatge del 2018

Un grup de menors migrants a la comissaria dels Mossos de Girona, en una imatge del 2018 / DdG

La prova d’edat

Diari de Girona ha preguntat al departament d’Afers Socials de la Generalitat sobre aquesta situació i admeten que recentment hi ha hagut un increment d’arribades de joves migrats sols pel contingent d’immigrants procedents de Canàries.

Pel que fa a de la seva presència a les comissaries afirmen que es deu a les comprovacions que s’han de fer per demostrar que són menors d’edat. Des del departament asseguren que «si la minoria d’edat és indubitada o disposen d’algun document que ho acrediti, entren de seguida al sistema d’atenció a la infància, és a dir, a un centre». 

En canvi, «si no és el cas, han de romandre a la comissaria fins que la Fiscalia, no la Generalitat, fa les proves d’edat que s’escauen». Són unes proves mèdiques que es practiquen a l’Institut de Medicina Legal i Forense i que han d’acreditar l’edat del jove. Anteriorment, es feien a tots els migrants que deien ser menors, però des de fa quatre anys, si acrediten amb un passaport oficial que ho són i el document és autèntic, ja no són necessàries.

La Generalitat de la seva banda argumenta que la necessitat d’aquestes comprovacions rau en el fet que «pot ser que el registre que s’ha fet d’aquests joves fora de Catalunya sigui com a major d’edat i en arribar aquí i al·legar que són menors d’edat». Finalment, remarquen que «Catalunya protegeix tots els menors que necessiten protecció. Vetlla pels seus drets i per la seva protecció en els seus equipaments. I això també implica intentar evitar que hi hagi persones majors d’edat en el seu sistema de protecció a la infància».

L’arribada de menors migrants desemparats no és un fet nou i fa sis anys va començar a donar-se la mateixa situació en comissaries dels Mossos d’Esquadra de tot Catalunya. En aquella ocasió també hi va haver algunes queixes com les dels mateixos sindicats policials que demanaven un protocol amb la DGAIA (Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència) i també recordaven que un cop s’assigna un centre als menors són els Mossos que els han de traslladar.

293 arribades a Girona

Fins a 293 joves i menors migrants van desembarcar a les comarques de Girona durant el 2023. Així ho mostren les dades públiques del departament de Drets Socials. Analitzant les dades del 2015 es pot veure com aquell any van arribar 15 joves migrants mentre que l’any següent 79 i després ja es va fer un salt fins als 209 l’any 2017. El 2018 com es va fer notar a les comissaries és l’any en el qual hi va haver el pic, amb un total de 406 joves. A partir d’aquí, el nombre de persones migrants que aterra a Girona va tornar a baixar fins als 264 el 2019. No és fins al 2022 que torna a pujar la corba i arriben 369 joves. Mentre que l’any passat va haver una caiguda fins als 293. Les dades públiques no n’inclouen d’enguany encara. El pic de l’any passat es va donar el desembre amb 43 emigrats. La tendència a Catalunya és la mateixa i s’ha de destacar que el 2018 van arribar 3.709 adolescents i joves migrants sols. Mentre que l’any passat en van ser 2.319.

Pel que fa als joves que el 2023 es trobaven en recursos de la Generalitat, cal destacar que n’hi havia 572 migrants acollits per la DGAIA (43%) o en centres residencials (61,4%). D’aquestes, el 93,2% eren homes. Pel que fa a les edats, el 94% eren joves de més de 16 anys. El de 17 anys representa el 40,4% de tots. 

Quant a la seva procedència, el 42,8% eren del Marroc i el 38,7% de països subsaharians. Cal destacar que també n’hi havia un 7,7% d’Ucraïna.

Subscriu-te per seguir llegint