Banyoles crea una comissió per vetllar pels recursos hídrics de la conca lacustre

L’estany està 19 centímetres per sota la cota 0 i acumula tres anys de baixes precipitacions

El nivell de l’aigua de l’estany.

El nivell de l’aigua de l’estany. / Pere Duran/Nord Media

Pere Duran

L’Ajuntament de Banyoles va acollir ahir la primera reunió per a la creació d’una comissió per vetllar pels recursos hídrics de la conca lacustre de Banyoles. Aquest comitè tècnic estarà format per representants del Consorci de l’Estany, Aigües de Banyoles, tècnics especialistes de la Universitat de Girona i de l’Ajuntament, representat per l’alcalde Miquel Noguer i pel regidor de Medi Ambient, Albert Tubert, que també és l’alcalde d’Aigües de la ciutat.

Malgrat que Banyoles i els municipis de la conca lacustre de l’estany es troben en fase de normalitat, l’actual període de sequera persistent ha portat a impulsar aquesta comissió d’experts amb la finalitat de fer un seguiment continuat dels recursos d’aigua i, si fos necessari, aconsellar accions concretes. L’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, va destacar que «malgrat ens trobem en fase de normalitat en matèria d’aigua, cal mantenir l’equilibri entre l’aigua que entra i la que en surt per al consum domèstic, agrícola i industrial».

En aquest sentit, Noguer va fer una crida a «mantenir la responsabilitat en l’ús de l’aigua per prevenir situacions més complicades». Actualment, l’estany es troba uns 19 centímetres per sota de la cota 0 i per tornar a una situació de normalitat caldrien 240 milions de litres d’aigua. El 2023, amb 488 litres per metre quadrat, va ser l’any amb menys precipitació dels darrers 50 anys lluny dels 830 litres de mitjana, i que se suma a l’actual període de sequera dels tres darrers anys.

Subscriu-te per seguir llegint