Els Mossos localitzen 1.250 explosius de guerra en 12 anys a Girona

El cos elabora un mapa interactiu amb els més de 8.200 artefactes localitzats a Catalunya des de 2012 relacionats amb conflictes bèl·lics històrics 

Els explosius localitzats a la Vall d'en Bas

Els explosius localitzats a la Vall d'en Bas / Mossos d'Esquadra

Eva Batlle

Eva Batlle

Els Mossos d’Esquadra han elaborat un mapa interactiu amb els artefactes explosius localitzats a Catalunya des de 2012 relacionats amb conflictes bèl·lics històrics. L’àrea encarregada de la localització i desactivació d’artefactes explosius (TEDAX-NRBQ) l’ha dissenyat i mostra per comarques les intervencions. 

Pel que fa a Girona, el mapa contempla un total de 1.250 artefactes de guerra trobats des de l’1 de gener de 2012 fins a dia d’avui. Concretament en 13 anys s’han descobert 713 projectils d’artilleria, 77 bombes d’aviació, 205 granades de mà, 83 granades de morter, una granada de fusell, 157 espoletes, 10 bombardes, tres coets i una mina. 

El total d’artefactes trobats en tot el període a Catalunya ascendeix a 8.273. La majoria de les intervencions estan relacionades amb Guerres de Successió del segle XVII-XVIII, la invasió napoleònica o Guerra del Francès, les Carlinades i, en especial, la Guerra Civil. 

Durant aquests 13 anys, els Mossos també han destruït 6.923 artefactes explosius. Des del cos policial recorden que en el cas de trobar algun tipus d’artefacte explosiu no s’ha de tocar ni moure del lloc on se l’ha localitzat. Cal trucar al 112 per tal que els especialistes del TEDAX es desplacin al lloc i facin una extracció segura. 

La Vall d’en Bas

Al llarg de la seva història han participat en centenars d’incidents. Alguns casos no estan inclosos en el període del qual consten estadístiques, però són d’importància pel cos de Mossos. Entre els gironins hi ha per exemple, un cas que va succeir el juny del 2022 a les Preses i la Vall d’en Bas. L’11 de juny s va cartografiar amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona el subsol d’un antic camp d’aviació de la República. Van recuperar un dipòsit soterrat de 74 bombes d’aviació. Al Castell de Sant Julià de Ramis també va haver-hi una intervenció curiosa. El 2 de maig de 2012 es van recuperar 104 projectils d’artilleria i més de 1.000 quilos de pólvora en aquest castell construït entre 1823 i 1912.

Un dels casos més rellevants a Girona per la gran quantitat d’artefactes recuperats és el del polvorí d’Agullana. Aquí a finals de 2009 el TEDAX van dur a terme la recollida i destrucció de 976 artefactes procedents d’un polvorí de municions abandonat a 11 quilòmetres de la frontera quan es replegaven les tropes republicanes a França. Al final de la Guerra Civil, el bàndol republicà es va desplaçar a la comarca de l’Alt Empordà. Agullana, va ser dels últims pobles on es van refugiar els republicans i a la masia hi vivia un funcionari de duanes, i la utilitzava com a polvorí clandestí per a la República. La masia coneguda com a Can Salvi encara rep el sobrenom de Mas les Bombes. 

L’Alt Empordà

Finalment, els Mossos destaquen un cas a Roses de l’any 2001 quan un pescador va pescar una mina d’orinc de la Segona Guerra Mundial i la va descarregar a terra enganxada en una xarxa de pesca. En els darrers 20 anys se n’han destruït una quinzena, especialment a la zona de Roses. A més, el 7 de setembre del 2004 durant les obres de la piscina municipal es va trobar un artefacte de l’artilleria dels segles XVI i XVII. 

La iniciativa de dibuixar aquest mapa va en la línia dels Mossos per treballar i col·laborar en la recuperació i preservació de la memòria històrica.