Els càncers de tiroides i pulmó, els que més augmenten a Girona

El de pròstata en els homes i el de mama en les dones van ser els més diagnosticats l’any passat, seguit del colorectal en tots dos sexes

Una mamografia en una imatge d'arxiu.

Una mamografia en una imatge d'arxiu. / EFE

Laura Teixidor

Laura Teixidor

Aquest any es diagnosticaran un 2,6% més de càncers que el 2023, amb una majoria de tumors colorectals, de mama i de pulmó, el qual es consolida a més com el tercer més freqüent en dones a causa del tabac. Són dades recollides per la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM) i Redecan (Xarxa Espanyola de Registres de Càncer), que constaten que els tumors aniran creixent progressivament, així com la mortalitat i la supervivència, en aquest cas, més lentament.

Les causes de l’augment de càncers són diverses, començant per l’augment poblacional i l’envelliment. També cal tenir present els factors de risc, com el tabac, l’alcohol, la contaminació, l’obesitat o el sedentarisme i la generalització dels programes de cribratge d’alguns tumors com el colorectal, els de mama, cèrvix o pròstata.

En el cas de les comarques gironines, segons dades del Registre de Càncer de Girona, en els darrers anys s’ha constatat un creixement constant d’alguns tumors concrets. Pel que fa als homes, el que més ha crescut és el de tiroides, en un 4,86% i, pel que fa a les dones, els que més han augmentat són els de pulmó (4%), tiroides (2,4%), pàncrees (2,32%), ronyó (1,79%) i mama (0,52%). 

Per altra banda, els que més han baixat han repercutit més en els homes. Es tracta dels tumors de pròstata (-2,26%), d’estómac (-2,23%) i pulmó (-1,59%). Mentre que en el cas de les dones el que més ha baixat és el d’estómac, amb un 1,69% menys de casos. 

Respecte als més diagnosticats l’any passat, en es homes van ser el de pròstata (503), el colorectal (433), pulmó (389), bufeta urinària (277) i fetge (88). En total se’n van diagnosticar 2.657, excloent els de pell. 

Per altra abanda, en el cas de les dones, el primer lloc el continua encapçalant el de mama (526) i a continuació hi ha el colorectal (256), pulmó (122), sistema nerviós (98) i cos uterí (93). En total se’n van diagnosticar 1.868, un 30% menys que en els homes.

Seguidament, en referència a la mortalitat, els que en van causar més en els homes van ser els de pulmó (269), colorectal (138), pròstata (86), pàncrees (65) i fetge (58). Pel que fa a les dones, el que va causar més morts va ser el de mama (102), el colorectal (90), el de pulmó (85), el de pàncrees (59) i el d’ovari i annexos (33). En total, van morir 1.032 homes i 651 dones, un 37% menys.

Incidències del càncer a la província de Girona

Incidències del càncer a la província de Girona / Registre de Càncer de Girona

Supervivència 5 anys després

Pel que fa a la supervivència, que es comptabilitza un cop han transcorregut cinc anys des de la malaltia, segueix sent més elevada en les dones (65,3%) que en els homes (53,7%). L’investigador de l’Institut d’investigació biomèdica de Girona (Idibgi) i epidemiòleg de l’ICO-Pla Director d’Oncologia, Rafael Marcos Gragera, matisa que això es deu al fet que els homes són diagnosticats de càncers amb pitjor pronòstic que les dones i per això el risc de mortalitat és més alt.

Per altra banda, en el cas de les dones, tot i que la taxa de supervivència del càncer de mama és molt elevada, especifica que és el que causa més mortalitat perquè és el que té més incidència. «Si se’n detecten més, hi ha més possibilitats de mortalitat; a més en molts casos la persona que s’ha mort pot ser per altres causes, però en l’historial clínic consta que tenia el tumor i potser ja estava estabilitzat», concreta.

L’any passat el sistema sanitari va diagnosticar un 30% més de càncers en homes que en dones a Girona

Tot i que la diferència de supervivència entre dones i homes encara és bastant considerable, Gragera manifesta que s’anirà equilibrant, sobretot per l’augment del càncer de pulmó en les dones, que causa més mortalitat que els altres. Tot i això, puntualitza que per combatre aquest tumor s’estan millorant les teràpies, com per exemple la immunoteràpia, que «ajuda a millorar la supervivència».

Els tipus de càncer que tenen més supervivència en els homes són el de testicle (93,8%) i pròstata (90,8%) i els que en tenen menys són els del sistema nerviós (15,5%) i pàncrees (8%). Per altra banda, pel que fa a les dones, els tumors que tenen més supervivència són els de tiroide (97,7%) i mama (89,6%). En canvi, els que tenen pitjor supervivència són els de bufeta biliar (12,4%) i pàncrees (10,4%). 

Segons constata el Registre del Càncer de Girona, les darreres anàlisis sobre el càncer de pròstata a la província de Girona demostren una millora de la supervivència i un descens en el nombre de nous casos.

Irrupció de la IA

Són moltes les tècniques innovadores que s’estan introduint per a millorar la incidència del càncer. Per exemple, els hospitals de l’Institut Català de la Salut (ICS), entre els quals hi ha el Trueta, han desenvolupat quatre algoritmes d’intel·ligència artificial propis que han permès millorar el diagnòstic del càncer de mama. 

Això s’ha fet a partir de la quantificació de quatre biomarcadors (HER2, Ki67, receptors d’estrògens i receptors de progesterona). Aquesta tecnologia s’ha aplicat ja a prop de 600 possibles casos de càncer de mama al conjunt de la xarxa d’hospitals de l’ICS. A més, es treballa per desenvolupar també algoritmes per al diagnòstic del càncer de pulmó a partir del 2024. El sistema facilita que el recompte de biomarcadors sigui més ràpid, més segur i que els diagnòstics siguin reproduïbles.