La Clínica Dexeus va reconstruir el clítoris a tres gironines l'any passat

Des que el Programa de Reconstrucció es va posar en marxa el 2007, s’han intervingut 28 dones, la segona dada més alta de Catalunya

Una reconstrucció de clítors a la Dexeus.

Una reconstrucció de clítors a la Dexeus. / Fundació Dexeus Dona

Laura Teixidor

Laura Teixidor

La Fundació Dexeus Dona ha intervingut 28 dones gironines víctimes d’ablació per reconstruir-los el clítoris en setze anys. Des que es va posar en marxa el 2007, el Programa de Reconstrucció Genital de l’entitat operat 147 dones. Del total que han estat intervingudes des de l’inici del programa, 93 resideixen a Catalunya i representen un 63% del total. La majoria viu a la província de Barcelona (62), i a Girona (28), i un percentatge més baix a Lleida (12) i Tarragona (1). D’aquesta manera, les dades facilitades per la fundació corroboren que Girona és la segona província amb més víctimes que s’han sotmès a una reconstrucció. L’informe s’ha enviat tenint en compte que avui es commemora el Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina.

Des de fa uns quants anys, a Catalunya aquesta intervenció la cobreix també la sanitat pública, però la Fundació Dexeus Dona va ser pionera en l’impuls del programa de reconstrucció genital, que està liderat pel doctor Pere Barri Soldevila, pioner en aquest tipus d’intervencions a l’Estat espanyol.

L’any passat, la clínica va fer nou operacions: sis es van practicar a dones residents a Catalunya (tres de la província de Barcelona i tres de Girona). La resta són pacients procedents d’altres províncies d’Espanya (una és d’Albacete i l’altra de Canàries) i una altra del Regne Unit. 

Després que el 2022 no es practiqués cap reconstrucció a dones gironines, l’any passat es va reprendre l’activitat i Girona es va consolidar com a segona província amb més intervencions al llarg d’aquests últims anys. De fet, Girona és una de les àrees de Catalunya on els estudis apunten que hi ha més nenes que podrien estar en perill de patir aquesta pràctica.

La majoria són nascudes al Senegal, Espanya, Gàmbia i Mali i la resta a altres països africans

Per països d’origen, el 23% han nascut a Espanya, el 24% al Senegal, el 14% són de Gàmbia i el 9% de Mali. La resta procedeixen d’altres països africans, com ara Costa d’Ivori, Guinea, Guinea Bissau, Nigèria, Burkina Faso, Etiòpia, Sudan, Egipte, Ghana i Kenya.

Acompanyament psicològic

La mutilació genital femenina (MGF) és el nom genèric donat a les pràctiques que impliquen l’extirpació total o parcial dels genitals externs femenins o altres agressions als òrgans genitals de les dones per raons culturals o d’altres amb finalitat no terapèutica. El procediment s’acostuma a dur a terme entre la infància i els 15 anys i comporta conseqüències que poden arribar a ser greus per a la salut.

«El programa de reconstrucció genital ofereix acompanyament psicològic a totes les pacients, tant abans com després de la intervenció», explica el Dr. Pere Barri Soldevila. «Cal tenir en compte que el procés que han viscut, moltes vegades, ha estat traumàtic. A més, la majoria d’aquestes pacients són molt joves, la mitjana d’edat és de 28 anys», afegeix.

La intervenció de reconstrucció genital postablació dura uns 45 minuts i el seu objectiu és restituir anatòmicament el clítoris i altres òrgans afectats, així com recuperar-ne l’aspecte i la capacitat sensitiva, fet que s’aconsegueix en més del 75% dels casos.