El Trueta es manté per sobre de les 2.000 intervencions quirúrgiques oncològiques anuals durant el 2023

Les més habituals són les relacionades amb els tumors a la matriu i als ovaris

Una intervenció oncològica al Trueta

Una intervenció oncològica al Trueta / Cedida

ACN

L'hospital Trueta de Girona es manté per sobre de les 2.000 intervencions quirúrgiques oncològiques anuals. En concret durant el 2023, el centre en va registrar 2.387 cirurgies oncològiques i entre les més habituals, hi ha les vinculades a tumors a la matriu i als ovaris amb 612 cirurgies. Per darrere, se situen les intervencions per neoplàsia maligna de mama (295) i de bufeta (237). D'altra banda, pel que fa a la cirurgia oncològica d'alta complexitat durant l'any passat es van fer 517 procediments quirúrgics oncològics de cervell, esòfag, estómac, fetge, pàncrees, pulmó, recte i ovaris. Entre les intervencions més habituals, hi ha les relacionades amb el càncer de fetge, amb 117.

Coincidint amb el Dia Mundial Contra el Càncer, que es commemora el 4 de febrer, el Trueta ha fet públiques les xifres d'intervencions per abordar aquesta patologia. Durant l'any passat, el centre va acumular 2.387 operacions quirúrgiques oncològiques. La xifra global es va mantenir estable, incrementant-se un 2% respecte al 2022, quan se'n van registrar 2.335. Aquest procediments es realitzen habitualment al bloc quirúrgic de l'hospital, però cal tenir present que puntualment es poden realitzar en sales d’intervencionisme. 

Pel que fa a la tipologia d'intervencions oncològiques, les vinculades a neoplàsies (tumors) malignes de matriu, ovaris i annexos són les que tenen una major incidència, amb 612 cirurgies registrades l’any 2023. Per darrere, se situen les intervencions per neoplàsia maligna de mama (295) i de bufeta (237). Aquestes posicions s'han mantingut durant els últims anys.

En relació a les cirurgies oncològiques d'alta complexitat, els cirurgians del Trueta van 517 procediments quirúrgics oncològics de cervell, esòfag, estómac, fetge, pàncrees, pulmó, recte i ovaris. Es tracta d’una xifra global similar a la de 2022, quan se’n van registrar 561, i superior al total de 2021 (499).

Com ja va succeir l’any 2022, la cirurgia oncològica d’alta complexitat més comuna és la relacionada amb el càncer de fetge, amb 117 intervencions realitzades. Les segueixen les intervencions de càncer de pulmó, càncer de cervell i càncer de recte, cada una amb 91 operacions registrades. El darrer any, els cirurgians del centre també van fer 31 intervencions de càncer d'estómac; 26 de càncer de pàncrees;13 de càncer d'esòfag i 57 de càncer d'ovaris.

Pel que fa a les Unitats Funcionals Oncològiques presents al Trueta (Cap i Coll; Ginecologia; Mama; Neurologia; Neoplàsia de Pulmó i Urologia) van atendre més de 1.700 pacients en primera visita l'any passat. La Unitat Funcional d'Urologia Oncològica, que tracta patologies com el càncer de bufeta o de pròstata, és la que suma més pacients en primera visita, amb 541 el 2023.

Seguidament, se situa la Unitat Oncològica de Mama (534), formada per professionals implicats en el diagnòstic i tractament del càncer de mama, que és el més freqüent de les dones a Catalunya. Aquesta unitat va atendre 453 primeres visites de pacients amb càncer genital de l'àrea d'influència i també aquelles pacients diagnosticades a altres centres de la demarcació amb elevada complexitat o amb requeriments que superen la capacitat dels hospitals d'origen.