Els pagesos de Medinyà entren desenes de tractors a l'AP-7 davant l'arribada dels antiavalots

Els agricultors faran nit a la carretera i demà dimecres marxaran cap a Barcelona

VÍDEO | Els pagesos gironins tallen l'AP-7 i l'N-II a Medinyà

Gerard Vilà / ACN

ACN

Els pagesos gironins han entrat aquest dimarts a la tarda desenes de tractors a l'AP-7, al punt que conflueix amb l'N-II tallat des del matí, davant l'arribada d'una desena de furgonetes de la Brigada Mòbil (Brimo) dels Mossos d'Esquadra. Fins a aquell moment els agricultors tallaven les vies en persona, un tall que ha provocat que alguns conductors hagin quedat atrapats en el tram entre la sortida prèvia al tall i la protesta. Els Mossos han fet girar els vehicles atrapats en contra direcció fins a la sortida més pròxima, i han deixat les dues carreteres netes. Aleshores ha fet acte de presència la desena de furgonetes de la Brimo, i els pagesos en veure-ho han decidit entrar a l'AP-7 desenes de tractors per poder mantenir el tall.

Per fer-ho, han eixamplat el camí d'accés a peu que aquest migdia han obert al pont de l'AP-7 i hi han entrat una quinzena de tractors que s'han situat, primer, en sentit nord, i, després, han arrencat una tanca i han accedit a la banda sud. 

Poc després, els vehicles de la Brimo que s'havien situat als dos extrems de la carretera, s'han retirat

Els pagesos gironins han acordat aquesta tarda en assemblea quedar-se a passar la nit en aquest punt de l'AP-7, de tal manera que mantindran el tall que ha començat a dos quarts de tres de la tarda fins demà al matí. A l'assemblea també s'ha acordat que a les set del matí s'uniran a les marxes lentes previstes cap a Barcelona.Els pagesos faran marxes lentes cap a Barcelona aquest dimecres

Marxes lentes cap a Barcelona aquest dimecres

Els pagesos traslladaran les mobilitzacions cap a Barcelona a partir de dimecres. Els agricultors que tallen l'A-2 a Ponent han decidit en assemblea que demà a les 7 del matí sortiran amb els tractors direcció a la capital catalana. A la Catalunya Central també han decidit fer marxes lentes amb tractor cap a Barcelona dimecres al matí. Els de la zona del Berguedà, el Bages i el Solsonès, que tallen la C-16, agafaran els tractors per anar a unir-se amb els del Vallès a la C-55 i la C-58. A Tarragona i Girona s'han pres decisions similars. A banda, els agricultors a Lleida, la Catalunya Central, Girona, Tarragona i Ebre han acordat fer nit a la carretera, per traslladar demà al matí la reivindicació a la capital catalana.

Les mobilitzacions cap a Barcelona comportaran que no hi hagi talls als punts on n'hi està havent aquest dimecres. Els pagesos de la Catalunya Central havien debatut en un primer moment si traslladaven ja avui la protesta a les immediacions de Barcelona per acabar-hi d'arribar demà, però finalment han decidit fer nit a la C-17 i la C-25 i sortir demà al matí. La intenció és baixar per la C-17 i per la C-33 i entrar a Barcelona per l'avinguda Meridiana. Preveuen arribar-hi cap al migdia.

Pel que fa als pagesos de Ponent, que conformen el gruix majoritari del tractors mobilitzats avui, després de passar la nit a la carretera la columna baixarà cap al Bruc, on s'aturarà per reomplir els dipòsits de combustible dels tractors amb un camió cisterna que hauran desplaçat fins a aquest indret.

La previsió d'aquesta columna és que entrin a Barcelona per l'avinguda Diagonal, on els pagesos deixaran els tractors i aniran a la seu de la Comissió Europea, a la delegació del govern espanyol i finalment a la seu del Govern per reunir-se amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Els representants dels pagesos li donaran un manifest amb les seves reivindicacions i les signatures que han recollit. Esperen poder parlar amb el màxim representant polític català de les demandes que tenen.

Vídeo | La protesta de la pagesia gironina ja circula pel centre de Girona

DdG

A Tarragona també ho faran així, de tal manera que mantindran el tall de 24 hores a les vies de Montblanc que puguin assumir. Tot i això alguns dels manifestants aniran a passar la nit a casa per descansar abans de reprendre la protesta direcció Barcelona. La previsió és que els que es quedin a la carretera hi estiguin fins a les set del matí i després marxin cap a la capital catalana.

Pel que fa als agricultors de l'Ebre, també se sumaran a la iniciativa dels de Tarragona, i demà al matí pujaran cap a Barcelona amb aquesta columna. Faran nit a l'AP-7 i de matinada desmuntaran el campament per sortir cap a la capital catalana.

Aragonès es reunirà amb els representants dels pagesos aquest dimecres a Palau

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, es reuniran aquest dimecres amb una representació dels pagesos que faran una marxa fins a Barcelona amb tractors des de diversos punts de Catalunya. Aragonès i Mascort tenen la voluntat de mostrar al sector agrari el suport del Govern. La trobada serà cap a primera hora de la tarda.