Els tallers de la Diputació de Girona per a Educadors Ambientals tracten sobre les espècies exòtiques invasores

Una trentena de professionals de la demarcació han participat en una jornada amb ponències i experiències pedagògiques a la Casa de Cultura de Girona

Un moment de la trobada d'ahir a la Casa de Cultura de Girona.

Un moment de la trobada d'ahir a la Casa de Cultura de Girona. / Diputació de Girona

DdG

En un moment de canvi global i d’emergència climàtica, les espècies exòtiques invasores s’han convertit en un factor molt perjudicial per al nostre entorn. Tant és així que ja són la segona causa de pèrdua de diversitat del planeta, només superada pels efectes de la destrucció directa dels hàbitats naturals.

Conscients que la problemàtica està creixent i ens afecta tots, la Diputació de Girona, a través del servei de Medi Ambient, ha centrat els XIV Tallers per a Educadors Ambientals en les espècies exòtiques invasores i el seu impacte. Ho va fer ahir al matí en una jornada gratuïta amb ponències i experiències pedagògiques a la Casa de Cultura de Girona i una sortida de camp a la llera del riu Onyar.

El diputat de Medi Ambient, Josep Maria Bagot, en va fer l’obertura, i en la seva presentació va dir: «Les espècies exòtiques invasores han generat un declivi generalitzat en la biodiversitat i un progressiu deteriorament dels hàbitats. Desplacen les espècies autòctones i, per tant, provoquen la disminució de les poblacions en el nostre territori. La ciutadania n’ha de ser molt conscient per treballar en la prevenció i l’alerta precoç».

Una trentena d’educadors ambientals d’arreu de la demarcació de Girona van participar en la jornada presentant ponències, tallers i experiències pedagògiques. En aquest sentit, van poder conèixer en detall quina gestió es fa actualment de les espècies exòtiques invasores, quins projectes es porten a terme al territori i quins són els recursos educatius disponibles per consolidar la sensibilització i la participació ciutadana en aquesta matèria.

És el cas del projecte LIFE medCLIFFS, que té el propòsit d’establir una estratègia de gestió per a la flora exòtica invasora al Parc Natural del Cap de Creus —la Diputació de Girona n’és un dels socis—. Es van presentar els quatre jocs de taula dissenyats. També es va donar a conèixer el projecte EXOCAT del CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals), que recopila dades de presència de les espècies exòtiques invasores a Catalunya, i les làmines divulgatives sobre la vespa asiàtica, així com l’aplicació mòbil «SITMUN - Vespa asiàtica», per al registre d’observacions de nius d’aquesta espècie invasora, impulsats per la Diputació de Girona.

Finalment, l’associació La Sorellona va organitzar una sortida a la llera del riu Onyar per identificar algunes espècies i entendre el seu impacte en els ecosistemes.

Una jornada divulgativa

La Diputació de Girona va impulsar aquests tallers per complementar la convocatòria del programa de subvencions «Del Mar als cims» i «Tallers ambientals» i, d’aquesta manera, reforçar les seves línies de treball en l’àmbit del medi ambient mitjançant la pedagogia i la divulgació.

L’objectiu és facilitar l’intercanvi d’informació entre els professionals del sector de l’educació i afavorir l’adquisició de nous coneixements i tècniques pedagògiques per millorar les competències professionals dels educadors. Un fet que, posteriorment, repercuteix en una millora en la qualitat de les activitats que ofereixen a la població de les comarques gironines.

Els Tallers de la Diputació de Girona per a Educadors Ambientals han anat itinerant pel territori —han passat per Olot, Banyoles, Cadaqués, Celrà, Ripoll, Riudarenes, Caldes de Malavella i Vilablareix—, i cada any han tractat temàtiques diferents: l’economia circular o la geologia, la biologia marina o la tecnologia.