Estupefacció a Serinyà: restes humanes fora del cementiri

Unes obres de millora per a adequar l’accessibilitat del recinte han deixat al descobert desenes d’ossos, que no estaven documentats

Els ossos, entre les runes a l’exterior del cementiri.

Els ossos, entre les runes a l’exterior del cementiri. / DdG

Meritxell Comas

Meritxell Comas

Fa una setmana, els veïns de Serinyà es van despertar amb una imatge que els va remoure l’estómac. I és que a l’exterior del cementiri municipal van començar a aparèixer desenes de restes humanes escampades entre la sorra. La notícia va córrer com la pólvora entre els veïns del municipi del Pla de l’Estany, que a través del grup de WhatsApp del poble van compartir l’última hora: «Una veïna havia sortit a caminar pels voltants del cementiri amb el seu gos, que és una ruta molt habitual, i de cop l’animal va aparèixer amb un ós humà a la boca», relata un veí, que prefereix mantenir l’anonimat. «Tothom es va posar les mans al cap, el primer que vam fer tots és evitar passar per allà amb fills o néts perquè no veiessin una escena tan desagradable, que va ser visible durant quatre o cinc dies», assegura.

Els ossos, però, no van aparèixer allà per art de màgia ni per cap fenomen sobrenatural. I és que al cementiri municipal s’hi estan fent obres de millora per a adequar-ne l’accessibilitat. L’alcalde de Serinyà, Sergi Planagumà, explica que «excavant es van trobar restes que provenien del trasllat de l’antic cementiri, que estava al voltant de l’església i es va retirar per a construir-hi la rectoria entre 1919 i 1925, que després es van dipositar a la ubicació actual». Els ossos, que no estaven documentats, presenten «marques d’haver estat excavats amb pic i pala». De seguida, l’Ajuntament de Serinyà es va posar en contacte amb el Departament de Cultura: «Han vingut arqueòlegs i el moviment de terres s’ha fet en base al que han determinat». S’han fet dos triatges de les restes, un a l’interior del cementiri i l’altre a la part exterior «per a separar els ossos de la terra». Amb tot, destaca que «no s’han trobat fosses comunes ni restes de la guerra».

Un espai de memòria

Ara, les restes humanes es tornaran a enterrar al cementiri, en un espai de memòria. En aquest sentit, Planagumà sosté que «s’han recuperat les restes òssies que s’han trobat i es crearà un punt comú on poder-les tornar a enterrar a l’interior del cementiri». Amb tot, això ha comportat la modificació del projecte inicial. Un cop enterrats, l’alcalde assegura que es farà un espai de memòria «on s’exposaran les conclusions d’aquest estudi arqueològic i s’explicarà el trasllat de l’antic cementiri».