Girona supera l’activitat quirúrgica d’abans de la pandèmia

El 6,8% de les intervencions es deriven a la Clínica Girona i a la Salus de Banyoles, xifra que «es manté estabilitzada els últims anys»

Una intervenció quirúrgica oncològica a l'hospital Trueta, l'any passat.

Una intervenció quirúrgica oncològica a l'hospital Trueta, l'any passat. / ICS GIRONA

Laura Teixidor

Laura Teixidor

Després de l’impacte de la pandèmia, Salut va impulsar un pla de millora d’accessibilitat al sistema sanitari per evitar les llargues esperes que s’havien acumulat degut a la covid-19. L’accessibilitat s’inicia quan es genera una demanda d’atenció a la ciutadania que sol·licita la intervenció d’un altre servei i finalitza quan aquesta demanda s’ha resolt. El març de l’any passat, Salut va iniciar aquest pla amb uns objectius concrets, tant a hospitals com a centres d’atenció primària per tal de millorar el termini de resolució i els temps d’espera.

Els resultats mostren que les llistes d’espera s’han reduït significativament en tots els àmbits malgrat que l’activitat assistencial s’ha incrementat. Pel que fa a intervencions quirúrgiques, les dades també són molt positives, ja que l’any passat es va superar l’activitat d’abans de la pandèmia.

En total, a la Regió Sanitària de Girona, aquest passat 2023 es van registrar 42.375 intervencions, un 23% més que l’any anterior, quan van fer-se’n 34.466. Es tracta de la xifra més elevada des que hi ha registres i, fins i tot, supera la del 2019, abans de la pandèmia, que va ser de 36.665. També és un increment superior a la mitjana catalana. 

Per altra banda, el 2023 és l’any que hi ha més entrades de pacients en llista d’espera des del 2018. Concretament, van entrar 48.469 pacients nous, un 11% més que el 2022, quan en van ser 43.743, mentre que el 2019 n’hi va haver 43.786. També van baixar els pacients que estaven en llista d’espera per a una operació. Quan va finalitzar l’any passat, hi havia 18.383 gironins en llista d’espera, 3.107 menys que el 2022 però la xifra encara és més elevada que abans de la pandèmia. El 2019 hi havia 17.653 pacients esperant una operació. El gerent de Salut a Girona, Jaume Heredia, especifica que durant la covid-19 hi va haver molta activitat que es va deixar de fer però tot el sistema de salut «s’ha posat les piles» per reduir l’espera.

Pel que fa al tipus d’intervencions quirúrgiques, tots els pacients amb procediments amb garantia van ser operats dins del termini. És a dir, el Departament de Salut fixa un temps màxim per a operar cada pacient depenent del grau d’urgència de cada intervenció i com pot afectar la salut. L’any passat es van complir tots els terminis. Per a poder-ho assolir, els professionals van fer un «esforç de gestió de cues per intervenir els pacients que feia més temps que esperaven ser intervinguts».

Pel que fa a la mitjana de temps d’espera per a una intervenció, l’any passat es va fixar en 156 dies, 70 menys que el 2022.

Classificació d’intervencions

Tenint en compte el tipus d’intervencions, respecte a les cataractes, l’any passat hi havia un 41,2% menys de pacients en llista d’espera que l’any anterior. A més, l’activitat va augmentar un 42,8% i els nous pacients, un 6%. 

Seguidament, l’any passat hi havia un 31,6% de pacients menys que el 2022 que esperaven una pròtesi de maluc. L’activitat va augmentar un 19% i hi havia un 4% més de nous pacients. Finalment, pel que fa a pròtesis de genoll, quan va acabar el 2023 hi havia un 39% menys de pacients en llista d’espera que el desembre de 2022, l’activitat va créixer un 45% i els nous pacients, un 9%. 

Aquest tipus d’intervencions, juntament amb altres de no urgents, són les que se solen derivar a centres privats, on es lloguen els espais perquè els centres públics no poden assumir tot el gruix. Concretament, el Departament de Salut deriva un 6,8% de l’activitat quirúrgica de pacients que estan en llista d’espera a la Clínica Girona i la Salus de Banyoles. El gerent de Salut a Girona, Jaume Heredia, afirma que aquest percentatge es manté «estable» en els últims anys i confia que es mantindrà així. 

Finalment, pel que fa a intervencions oncològiques, l’any passat se’n van fer 2.774, un 10,3% més que el 2022. Van entrar 2.963 pacients a la llista d’espera, un 11,35% més. El temps d’espera per a procediments amb garantia de 45 dies va ser de 16 dies de mitjana i els que tenen garantia de 60 dies com a màxim, es van assolir en 29, la meitat.

Subscriu-te per seguir llegint