El Govern compra habitatges a Camprodon i a la Pobla de Segur per destinar-los a lloguer social

L'Incasòl ha adquirit els blocs per més de 4 milions d'euros

Els blocs d'habitatges que el Govern a comprat a la Sareb a la Pobla de Segur, al Pallars Jussà.

Els blocs d'habitatges que el Govern a comprat a la Sareb a la Pobla de Segur, al Pallars Jussà. / Marta Lluvich

Marta Lluvich

La consellera de Territori, Ester Capella, ha visitat aquest divendres els pisos que l'Incasòl ha adquirit de la Sareb a la Pobla de Segur, al Pallars Jussà. Es tracta de 48 habitatges distribuïts en dos blocs. Aquests pisos estan en molt bon estat i només caldran unes reformes mínimes per humitats en les quals s'hi invertiran uns 300.000 euros i aquest mes de maig ja podran entrar-hi a viure els llogaters. La compra ha suposat una inversió de més de 3 milions. Al mercat de lloguer solament se'n posaran 36, donat que 12 ja estan ocupats i mantindran els seus habitatges amb les condicions actuals. A Camprodon s'han adquirit un total d'11 habitatges (1,3 MEUR) que formen part d'un edifici plurifamiliar de 35 pisos i 5 locals comercials.

L'alcalde de la Pobla de Segur, Marc baró, s'ha mostrat "molt content" per aquesta compra d'habitatges i ha dit que permetrà poder-se instal·lar a la localitat famílies o joves que així ho desitjaven, però els era impossible per la manca d'habitatges de lloguer.

La consellera ha manifestat que la cessió d'aquests habitatges s'hauria de fer gratuïta a aquells governs que tenen "vocació i voluntat" de posar-los al mercat del lloguer a preus assequibles, com és el cas del de la Generalitat. Capella ha aprofitat per fer arribar, un cop més, aquesta petició al ministeri d'Habitatge.

Aquestes compres formen part del programa d'adquisició d'habitatges a grans tenidors que el Departament de Territori ha engegat amb l'objectiu de fer créixer el parc de lloguer social de Catalunya. Amb aquestes noves promocions, ja són 252 els habitatges que el Govern, a través d'Incasòl, ha comprat a grans propietaris, amb una inversió global de 28,3 milions (18,6 M€ d'adquisició i 9,7 M€ per a obres de rehabilitació i adequació).

Altres adquisicions

L'Incasòl ha adquirit altres sis promocions a grans tenidors que sumen un total de 193 habitatges. Quatre s'han comprat a la Sareb, amb un total de 137 ubicats a Vilanova i la Geltrú, Valls i Constantí. També ha comprat una promoció de 24 habitatges a Coral Home a Salt i una altra de 32 habitatges a Immo Criteria Arrendamiento III, a Reus.

Tots aquests pisos formen part del programa del Govern per impulsar la incorporació de 10.000 habitatges al parc de lloguer social de Catalunya fins al 2026 a través de diferents vies, una de les quals és, precisament, la compra directa d'edificis d'habitatges ja construïts o en construcció propietat de grans tenidors i destinar-los a les famílies amb més necessitats d'habitatge. Amb aquestes actuacions, el Govern, a més de mobilitzar habitatges buits, també fomenta la renovació urbana.