Segueix la disbauxa del Carnaval a les comarques gironines

Els bon temps omple els carrers de les poblacions de gent disfressada i carrosses

DdG

Moltes poblacions gironines celebren durant aquest cap de setmana el Carnaval. Aquest dissabte ha fet un dia radiant i molts ciutadans han gaudit d’aquesta festa pagana. Alguns damunt d’una carrossa i d’altres, en comparsa han desfilat pels carrers i han gaudit d’una jornada festiva. La disbauxa ha continuat durant tot el dia en molts pobles i demà continuarà en alguns.

Una de les ciutats que va acollir aquesta festa és la d’Olot. A la capital de la Garrotxa com cada any s’hi ha aplegat molta gent que ha pogut gaudir de les carrosses desfilant pel centre de la població. Més d’un miler de membres de 24 colles han participat de la rua que ha sortit del recinte firal i ha finalitzat a la plaça Clarà on els esperava el jurat. 

A banda de la capital de la Garrotxa també hi ha hagut gresca pels carrers de dues capitals de comarca més: la Bisbal d’Empordà i Ripoll. A Castelló d’Empúries la festa ha seguit avui i és que ja havia arrencat divendres amb la desfilada nocturna a Empuriabrava. Avui, ha estat el torn del centre històric de Castelló que acull desfilada tant de dia com de nit. 

Un moment de la ruà de Castelló d'Empúries

Un moment de la rua de Castelló d'Empúries / Eduard Martí

D’altres punts de la geografia gironina on va aterrar el rei Carnestoltes van ser per exemple, Cistella, Celrà, Portbou, Rabós d’Empordà, Sant Julià de Ramis, Sils, Vilafant, el Port de la Selva o Caldes de Malavella. En aquesta última població selvatana per exemple s’hi ha celebrat durant el matí una festa familiar al pavelló. Mentre que a la tarda, la rua de Carnaval i després, tocarà ball al pavelló.

Veïns d'Agullana cuinant les xuies

Veïns d'Agullana cuinant les xuies / Josep Ribas - Falgués

A Agullana, el Carnaval es viu diferent, ja que se celebra en el marc de la Festa de la Xuia. Aquesta és una tradició molt antiga i es va recuperar l’any 1976. Consisteix en el fet que la mainada de l’escola i de les llars d’infants fan una cercavila per la població i recullen ingredients per fer truites, les anomenades xuies i que compten com és lògic amb cansalada. Al migdia es fan les truites i a la tarda, comença la festa i després es mengen les truites, com ha succeït avui. Després s'ha celebrat el carnestoltes.