El diari més informal d’un advocat gironí a TikTok

Acumula més de 2.400 seguidors gràcies a les seves anècdotes i experiències laborals

Advocat tiktoker gironí

Advocat tiktoker gironí

Ariadna Sala

Ariadna Sala

Comença el dia: potser fa una passejada d’hora per agafar energies, gaudir de la natura o acabar de donar voltes a una estratègia abans d’un judici. Després un trajecte en cotxe, i esmorzar, per arribar als jutjats de Figueres i assistir un detingut. A la tarda cap al despatx a rebre la visita d’un client que li vol plantejar un cas. Aquest podria ser el resum d'un dia de feina de qualsevol advocat, i el lletrat Aniol Geli ha decidit plasmar els seus a TikTok en un compte que ja supera els 2.000 seguidors i creix dia rere dia.

«Vaig començar a finals de novembre, la idea era fer el que fan altres despatxos, resolent dubtes sobre qüestions relatives a herències i divorcis. Fins i tot vaig comprar un focus per fer-ho més ben fet, però no sóc disciplinat, em va semblar poc atractiu i al final vaig decidir fer vídeos amb el mòbil explicant el meu dia a dia», explica Geli. I el que ha acabat fent a través de vídeos curts i dinàmics és mostrar sense floritures com és la feina un advocat, acostant-lo al ciutadà d’una manera planera i entretinguda. També fa vídeos compartint trucs o explicant conceptes jurídics, sempre d’una manera desimbolta i desmitificant la professió: «Faig els vídeos parlant com si ho fes amb els amics, intentant que es vegi que no som tan estirats com sembla i rebaixant-nos del pedestal on sembla que estiguem», indica l’advocat. 

Per això, als seus vídeos pot reflexionar sobre la valoració que fa de l’estratègia d’un advocat contrari, dient que «m’amoïna la seva estratègia de defensa», o pot explicar com s’ho ha fet per protegir una clienta de la família del seu exmarit. Un altre dia, davant la Jonquera es pregunta si el client que li ha tocat li hauran enganxat gaires grams de droga al damunt, sempre presumptament, i es pregunta què és el codi 8 del qual li han parlat els policies.

El seu mètode de fer els vídeos és senzill: es grava amb el mòbil, normalment improvisant sobre un cas que porta, un consell o alguna curiositat de la professió, i sempre surt caminant amb paisatges variats de fons: un jutjat, Portbou, Girona, Figueres, Banyoles... «Ho edito mentre faig el cafè, faig servir una aplicació de mòbil que posa els subtítols i amb un quart d’hora ja ho faig, no em treu gaire temps i això em permet fer-ne quasi cada dia», diu.

«Ser un cabró»

Als seus vídeos fa reflexions sobre la professió, com ara el fet que és una feina solitària: «sí que pots comentar dubtes o comparteixes experiències, però al final el procediment te l’has de menjar tu sol, i ets l’únic que tens la responsabilitat que surti bé», sosté. També opina que per ser advocat, has de ser una mica «cabró» perquè si no «et trepitgen»: «quan t’aixeques, la teva feina aquell dia és pensar a qui li tocaràs els collons», indica. «El que vagi a favor del teu client anirà en contra d’algú altre, s’ha de tenir una mica de malícia».

En dos mesos ha aconseguit acumular més de 2.400 seguidors, i el seu vídeo més vist supera els 66 milers de reproduccions. El seu públic, diu, és molt jove: «em segueixen molts estudiants de dret que no tenen referents, només han vist sèries de Netflix i quan em veuen resulta que sóc un home normal i corrent i que ells també poden fer aquesta feina», resol.

Subscriu-te per seguir llegint