Ripoll i Campdevànol recomanen no beure aigua de l’aixeta per l’elevat nivell d’arsènic

S'ha detectat un nivell d’arsènic superior a 10 micrograms per litre 

ACN / Europa Press

Els ajuntaments de Ripoll i Campdevànol van recomanar ahir als seus habitants no consumir l’aigua de l’aixeta per beure ni cuinar. El motiu és l’elevat nivell d’arsènic que ha detectat la Societat Municipal d’Aigües de Ripoll (Somasrsa), el qual supera els 10 micrograms per litre. 

L’arsènic és un element químic que es troba de manera natural a l’aigua, però que, per culpa de la greu sequera que pateix el nostre territori, s’ha vist incrementat. Tot i això, els consorcis asseguren que l’aigua de l’aixeta sí que es pot utilitzar per dutxar-se, rentar la roba o la cuina, sense que comporti cap risc per a la salut. 

En un vídeo a la xarxa social X (abans Twitter), recollit per Europa Press, l’alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, va afirmar que ja s’han posat en contacte amb la Conselleria de Salut i va demanar als ciutadans no consumir l’aigua de l’aixeta perquè «pot ocasionar problemes de salut», ja que no és apta en aquests moments per al consum humà.

A més, va assegurar que els ajuntaments de Ripoll i Campdevànol treballen per licitar les obres per ampliar i renovar la planta potabilitzadora, on hi haurà filtres d’arsènic per millorar la qualitat de l’aigua. Finalment, va explicar que esperen que plogui «per abaixar els nivells» d’aquest químic.

Amb la a reforma de la planta potabilitzadora de Campdevànol preveuen posar punt final a aquesta problemàtica, la qual s’arrossega des de fa uns quants anys. Segons van informar els ajuntaments, la capital de la comarca assumirà el 75% del cost de l’actuació i del 25% restant se’n farà càrrec el consistori de Campdevànol, tot i que comptarà amb el suport de l’empresa Giacsa, la qual s’encarrega de la gestió de l’aigua al municipi i aportarà una partida de 20.000 euros.

No és el primer cop

Aquesta no és la primera vegada que Ripoll i Campdevànol pateixen per la potabilitat de l’aigua. Fa poc més d’un mes, concretament el 15 de gener, Somasrsa va advertir de la qualitat de l’aigua a la xarxa municipal d’aigua potable de Ripoll. «Informem que en les darreres setmanes en alguns sectors de la xarxa de distribució d’aigua potable de Ripoll s’ha pogut observar una coloració grogosa a l’aigua. Mitjançant els controls de qualitat de l’aigua que fa de forma periòdica Somasrsa, s’ha detectat presència de ferro en l’aigua, que en estar en contacte amb el desinfectant, reacciona engroguint-la», va explicar la institució a través d’un comunicat.

Durant l’estiu del 2022, els consorcis de Ripoll i Campdevànol van fer la mateixa recomanació sobre l’aigua als habitants dels municipis. En aquell moment també es va culpabilitzar a la sequera i a la disminució del cabal del riu Freser.