Alerten que farmàcies gironines fan guàrdies nocturnes sense farmacèutic

En el cas de Girona l’absència s’accentua en municipis petits i també és recurrent els dissabtes

El Col·legi professional gironí no té constància de les queixes i recorda que el Departament de Salut és l'òrgan encarregat de dur les inspeccions corresponents

Estanteria amb medicaments d'una farmàcia en una imatge d'arxiu.

Estanteria amb medicaments d'una farmàcia en una imatge d'arxiu. / EFE

Laura Teixidor

Laura Teixidor

L’Associació de Farmacèutics Adjunts i Substituts de Catalunya (Afascat) alerta que hi ha farmàcies que no compleixen la legislació vigent pel que fa a l’obligació d’un farmacèutic en tot l’horari d’obertura de l’establiment. Segons una enquesta interna de l’associació en què van participar 337 treballadors de diversos establiments de Catalunya, un 67% de professionals va afirmar treballar o haver treballat en farmàcies on no sempre hi ha un farmacèutic durant l’horari d’obertura.

El sindicat admet la «dificultat» per trobar farmacèutics que vulguin exercir la professió en oficina de farmàcia i, per tant, per cobrir baixes o excedències, però afegeix que aquesta situació no pot justificar la «permissivitat» en la falta de farmacèutics durant les hores d’obertura de les farmàcies.

L’Afascat ha enviat al Servei d’Inspecció de Farmàcia, del Departament de Salut, i al Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona (COFB) un llistat de farmàcies que no compleixen la legislació vigent. També matisen que han fet arribar la queixa als col·legis oficials de Tarragona, Lleida i Girona.

Una treballadora de la Garrotxa lamenta a aquest diari que la problemàtica s’accentua als municipis petits, on també hi ha absència de farmacèutic els dissabtes.

Els professionals també lamenten que en la darrera dècada les farmàcies catalanes han anat incorporant diversos projectes i serveis de salut, com el cribratge de càncer de còlon i recte, el programa dels tests d’antígens durant la pandèmia i la preparació d’SPD (medicació en dispositiu de manera personalitzada). Aquest fet «aparentment hauria d’haver suposat un augment en la contractació de personal farmacèutic per tal de garantir la seva correcta implementació i desenvolupament, però la realitat ha estat la contrària; s’han instaurat nous serveis i projectes de salut sense poder garantir que els realitzen i supervisen farmacèutics durant totes les hores d’obertura de les farmàcies», lamenten.

És per això que consideren que s’està «sobrecarregant» el personal tècnic i auxiliar amb feines que «no es corresponen amb la seva categoria professional ni amb la remuneració que perceben».

Resposta del Col·legi de Farmacèutics de Girona

Segons el Col·legi de Farmacèutics de Girona no hi ha constància de les queixes i recorda que el Departament de Salut és l'òrgan encarregat de dur les inspeccions corresponents. Des del col·legi sí que tenen l'obligació de saber el nombre de professionals titulars que treballen en cada establiment. Pel que fa a les condicions laborals, asseguren que van regides per la patronal de les farmàcies, que és qui estableix les condicions.