Fins a quatre anys d’espera per a entrar a una residència geriàtrica

L’equipament Bona Vista, ubicat a l’Alt Empordà, és el centre gironí que acumula més temps de demora, una casuística que fonts del geriàtric atribueixen a que «només» onze de les quaranta places disponibles són públiques

Una persona gran asseguda en una residència, en una imatge d’arxiu.

Una persona gran asseguda en una residència, en una imatge d’arxiu. / Europa Press

Meritxell Comas

Meritxell Comas

Els gironins han d’esperar-se fins a quatre anys per a poder entrar a una residència geriàtrica. Són dades que el Departament de Drets Socials ha fet públiques a través d’un cercador web de centres assistencials per a gent gran, que permet consultar el temps d’espera per a accedir a residències, centres de dia, habitatges tutelats i serveis d’atenció integral en l’àmbit rural, tant de titularitat pública com d’iniciativa social o privats (hi apareixen tots els equipaments públics, tots els que reben finançament públic i el 90% dels centres privats).

L’Alt Empordà és la comarca on més lent pot arribar a ser aconseguir una plaça pública. És el cas de la residència Bona Vista, ubicada a Lladó, on el temps mitjà d’espera per a accedir-hi és de 4 anys (el centre ofereix 40 places, 11 de públiques i 29 de privades). Fonts del centre atribueixen la llarga llista d’espera a que «només hi ha onze places públiques». L’any passat, de fet, només van entrar 2 persones en una plaça pública (i 11 en una de privada). Actualment, tenen una setantena de persones en llista d’espera per a poder accedir a una plaça pública i una cinquantena esperant una plaça privada. «Mai havíem tingut tant temps d’espera per a accedir a les places privades», asseguren des del centre. De les 9 residències que hi ha a la comarca, en 5 el temps d’espera és superior a l’any (la resta van dels 4 als 11 mesos). 

El Pla de l’Estany és la segona comarca gironina amb més temps d’espera per a accedir a un centre geriàtric, amb 3 anys i 2 mesos. És el cas de la residència La Solana de Banyoles, que disposa de 21 places públiques i 75 de privades. En la segona posició del rànquing hi ha el servei de residència assistida Sagrat Cor, ubicat també a Banyoles, amb 2 anys i 5 mesos de temps mitjà d’espera (compta amb 35 places públiques i 46 de privades).

En el cas del Baix Empordà, el temps màxim d’espera són 2 anys i 6 mesos. És el cas de la residència Vila Montgrí, ubicada a Torroella de Montgrí, que compta amb un total de 82 places (31 de públiques i 51 de privades). La segueixen d’a prop la residència Calonge, ubicada a Calonge i Sant Antoni, amb 2 anys i 5 mesos d’espera; seguit de la residència Palamós Gent Gran, situada a Palamós, amb un temps mitjà d’espera per a accedir a una plaça pública que s’eleva als 2 anys i 3 mesos. A la taula baixa hi ha la residència geriàtrica Zoilo Feliu, situada a la Bisbal d’Empordà, amb el temps més baix d’espera de la comarca: 10 mesos.

A la Selva, el temps mitjà d’espera per a accedir a una plaça pública se situa a 1 any i 11 mesos. Es tracta de la residència Hospital-Asil Sant Jaume de Blanes (l’equipament compta amb 59 places públiques i 22 de privades). La segueixen la residència Ca l’Oller de Santa Coloma de Farners, amb 1 any i 8 mesos (el centre compta amb 22 places públiques i 22 de privades).

A la Garrotxa, el temps màxim d’espera per a accedir a una plaça pública és d’1 any i 10 mesos. És el cas de la residència la Tardor, ubicada a Olot, que compta amb 13 places públiques i 39 de privades. La segueixen la residència Santa Maria del Tura, també ubicada a Olot, amb 1 any i 8 mesos d’espera. Per contra, la residència Torreblanca de Sant Joan les Fonts és la que registra un temps d’espera més baix, amb 4 mesos (disposa de 49 places públiques i 14 de privades).

Al Ripollès, la xifra màxima també és d’1 any i 10 mesos d’espera. El temps més elevat de demora el registra la Fundació Emma-Residència Assistida, ubicada a Sant Joan de les Abadesses, que compta amb 26 places públiques i 33 de privades. El tràmit més àgil és de 5 mesos, en el cas de les residències Casal dels Avis de Ripoll i la residència geriàtrica Municipal L’Hospital de Camprodon.

Al Gironès, la residència geriàtrica Sant Jordi de Celrà, amb 1 any i 8 mesos d’espera per a accedir a una plaça pública, és la que acumula més temps de demora. L’equipament compta amb un total de 32 places, 20 de públiques i 12 de privades. El centre Sanitas Residencial Gerunda, ubicat a Girona, és el segon en llista d’espera de la comarca, amb 1 any i 6 mesos (compta amb 88 places públiques i 63 de privades). A l’altre extrem hi ha la residència Santa Anna de Bescanó, amb 7 mesos d’espera (el centre compta amb 60 places públiques i només 6 de privades). En el cas del Gironès, en 5 de les 14 residències que apareixen al cercador web habilitat per Drets Socials no hi figura el temps d’espera. El Departament, però, promet que «s’anirà ampliant amb nova informació que els diferents centres adherits hi aniran carregant».

El Baix Empordà, la segona comarca amb més places

El Baix Empordà, la segona comarca catalana on s’han creat més places

El Departament de Drets Socials ha creat al llarg del 2023 prop de 2.800 noves places públiques per a gent gran i persones amb discapacitat amb l’objectiu de reduir les llistes d’espera per accedir als serveis i ampliar l’oferta a una demanda creixent. El Baix Empordà va ser la segona comarca catalana on més places es van crear, amb 215 noves places per a persones grans i 4 per a persones amb discapacitat. La primera va ser el Baix Llobregat, amb 250 noves places.

Pel que fa a la resta de les comarques gironines, al Gironès se’n van crear 114; a la Selva, 77; a la Garrotxa es van crear 52 noves places; a l’Alt Empordà, 34; i al Ripollès, 20.

Pel que fa a persones amb discapacitat, el Departament de Drets Socials va crear gairebé 700 noves places públiques a tot Catalunya. En concret, es van habilitar 14 places en centres residencials per a persones amb discapacitat física, 92 places en centres residencials per a persones amb discapacitat intel·lectual, 188 en llars residència, 5 en centres de dia, 180 en serveis de teràpia ocupacional i 173 en serveis ocupacionals d’inserció.

A més, per a donar servei a més persones, el Departament de Drets Socials destaca la creació de 5.000 places públiques més al llarg d’aquest 2024, fruit de l’increment de les prestacions econòmiques vinculades a una plaça residencial.

Subscriu-te per seguir llegint