Miquel Noguer: "Si la sequera persisteix, la situació pot ser més greu que la Covid"

El president de la Diputació de Girona defensa al ple la recuperació i creació de nous pous per afrontar la crisi hídrica: "Són operacions de salvament"

El Consorci d’Aigües Costa Brava Girona recuperarà i obrirà nous pous per la sequera

Una imatge del Ple d'avui de la Diputació de Girona.

Una imatge del Ple d'avui de la Diputació de Girona. / Diputació de Girona

Tony Di Marino

Tony Di Marino

"Ens queixàvem fa uns anys de la Covid, però si la sequera persisteix, la situació pot ser igual o més greu que la Covid. Amb la pandèmia estàvem a casa i teníem els subministraments. Ara podríem estar a fora, però no tenir aigua", amb aquesta contundència ha explicat Miquel Noguer, el president de la Diputació de Girona, les conseqüències que podrien arribar a patir els habitants de la demarcació gironina "si no plou durant el tercer trimestre".

La setmana passada el Consorci d'Aigües Costa Brava Girona va explicar el pla de xoc previst per afrontar la crisi hídrica: invertir 4,5 milions d'euros en obrir nous pous, recuperar-ne d'abandonats i també millorar els tractaments de qualitat de l'aigua per garantir-ne la potabilitat. Un pla que no compta amb el suport dels pagesos de la Muga, els quals van concentrar-se ahir a Castelló d'Empúries per reclamar que s'aturin les captacions d'aigua de l'aqüífer Fluvià Muga pel risc de salinització. Els afectats van explicar que temen que es repeteixi el que va passar fa quaranta anys quan "l'extracció massiva d'aigua" va provocar la salinització dels pous de la zona. "Volen salvar la temporada turística a canvi de destruir el territori", va assegurar ahir el portaveu, Fran Vidal.

La concentració que han fet els pagesos a Castelló d'Empúries

La concentració que van fer ahir els pagesos a Castelló d'Empúries / Gemma Tubert

Per aquest motiu, el diputat de la CUP Jordi Casas ha preguntat al final del ple si encara hi ha, o si en algun moment hi ha hagut, l'opció de fer prospeccions en terrenys menys vulnerables i menys al límit de la salinitat. També ha demanat si des del Consorci s'ha valorat la proposta dels agrícoles i ecologistes per crear una Taula de la Muga amb el Consorci. A més, ha afegit que "aquesta situació no surt del no-res". Casas explica que això "és fruit també d'un desenvolupament urbanístic heretat". "No se m'acudiria un exemple millor que Empuriabrava per veure el que en cap cas hauríem de repetir", ha dit. "No compartim els plantejaments polítics, que fins i tot en una situació d'emergència en sequera, on no ens podem oblidar del tema, es continuen construint hotels i hi ha grups empresarials que actuen per la seva iniciativa, sense permisos de l'ACA. Continuem parlant d'un creixement sostenible del turisme, quan el creixement és insostenible", ha sentenciat Casas, fent referència a l'anunci dels hotelers de Lloret de Mar de la setmana passada, els quals van assegurar que compraran una dessaladora mòbil per omplir piscines i destinar l'excedent a garantir l'aigua de boca en plena temporada turística.

El president del Consorci d'Aigües Costa Brava Girona, Miquel Noguer, amb el director, Jordi Agustí, en la roda de premsa sobre el pla de xoc de l'ens a causa de la sequera

El president del Consorci d'Aigües Costa Brava Girona, Miquel Noguer, amb el director, Jordi Agustí, en la roda de premsa sobre el pla de xoc de l'ens a causa de la sequera / Aleix Freixas

Noguer ha respost la consulta del diputat cupaire explicant que la legislació actual esmenta que "s'ha de garantir l'aigua de boca". "Nosaltres hem de garantir l'aigua de boca cada dia", ha dit el president Noguer. "L'operació dels pous al Trabuc és una operació de salvament, en cap cas serà font d'abastament habitual quan tornem a una situació normal", ha assegurat. "Entenem a la pagesia, a la indústria; ho entenem tot. Però nosaltres hem de salvar les persones. Volem que la gent es pugui dutxar, cuinar i fer les coses més elementals", ha sentenciat.

D'altra banda, el ple mensual de la Diputació de Girona també ha servit per aprovar la cessió per deu anys del retrat de Miquel Oliva Vilar a l'ajuntament de Girona i les bases específiques reguladores de subvencions per fomentar projectes de promoció agroalimentària i per organitzar esdeveniments de caràcter firal, totes elles aprovades de manera unànime. Els diputats també han aprovat una declaració institucional de la Diputació de Girona, de suport a la mobilització de la pagesia davant la crisi del sector agrari.

Noves protestes dels pagesos gironins

Noves protestes dels pagesos gironins / David Aparicio

La declaració institucional

La Diputació de Girona s'ha sumat amb aquesta declaració institucional a les mostres de suport que ha rebut la pagesia, immersa en plena onada de protestes per reclamar solucions als greuges que viu el sector. Tots els grups polítics (JxCat, ERC, PSC, CUP, IdS i TxE) han reconegut "la importància de defensar els interessos" de la pagesia i la "sobirania alimentària".

Per això, la Diputació ha reclamat a les diferents administracions que s'impliquin a l'hora d'aprovar polítiques que permetin revertir la crisi que pateix l'agricultura. El text sosté que és "necessari" fer actuacions "urgents" que, entre d'altres, permetin reduir burocràcia, actuar contra la competència que suposen les importacions exteriors o garantir que les ajudes es paguen dins de termini.

A més, la Diputació també s'ha compromès a seguir impulsant "mesures de suport a la pagesia local i als productes de proximitat", com el segell Girona Excel·lent (que reconeix els quilòmetre zero). En paral·lel, la corporació ha subratllat que facilitarà "l'accés de la terra a nous agricultors", que recolzarà productes sostenibles i respectuosos amb el medi ambient, que promourà els mercats locals i que seguirà promovent les pràctiques agràries "que afavoreixin la conservació del sòl i la biodiversitat" a través de les diferents convocatòries de subvencions.

La declaració institucional que ha aprovat el ple també reclama revisar, i si és necessari modificar, aquelles normatives "que dificultin la viabilitat de les explotacions agràries petites i mitjanes". I aquí també hi inclou les lleis i normes "relacionades amb la regulació de l'ús de la terra, les aplicables a l'agricultura i als processos de certificació".

Per últim, la Diputació es compromet a fomentar polítiques orientades a garantir preus justos "per protegir el sector davant la competència deslleial de les importacions", promoure el consum de productes locals entre la ciutadania i fomentar jornades i treball i tallers que conscienciïn "sobre la importància de la sobirania alimentària i el suport al sector agrari local".

300.000 euros per a fires

Segons s'ha detallat al ple d'avui, d'entrada es destinaran 300.000 euros a l'organització de fires. Hi podran optar tant ajuntaments com entitats sense ànim de lucre fins a un màxim de 12.000 euros per a cadascuna.

Pel que respecta a les bases de les subvencions que fomentaran projectes de promoció agroalimentària (dins els quals s'hi inclouen campanyes de promoció i sensibilització, concursos, formacions i jornades o estudis sobre millora i innovació de productes), es destinaran a gremis, associacions, consells de les DO i les IGP un ajut, com a màxim, de 4.000 euros.

Finalment, la Diputació també ha aprovat les bases dels ajuts per finançar obres de millora als cementiris. Els imports s'estenen entre els 5.000 i els 50.000 euros i hi poden optar els municipis fins a 2.000 habitants (a diferència de l'any passat, en què el tall se situava als 1.500). Per últim, el consistori ha avalat les bases de les subvencions per a fer actuacions per nevades (amb uns imports màxims de 50.000 euros en el cas de compra de maquinària, vehicles o instal·lacions, i de 75.000 per a les despeses motivades directament per temporals de neu).