Proposen limitar l'accés al gorg de Malatosca a mig centenar de persones diari

Un estudi de la Fundació Emys també posa sobre la taula la possibilitat de cobrar-ne una taxa

El gorg de Malatosca.

El gorg de Malatosca. / Jordi Remolins

Els resultats d'un estudi que ha elaborat la Fundació Emys sobre la conservació del patrimoni natural del gorg de Malatosca i el seu entorn, han servit per exposar diverses iniciatives a curt, mitjà i llarg termini, entre les quals la limitació de l'accés a un màxim de cinquanta-dues persones diàries, i la possibilitat que els visitants hagin de pagar una taxa per anar-hi. Dues tècniques que la Fundació que van fer el treball en col·laboració amb l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses i la Diputació de Girona, van presentar-ne dissabte a la tarda les conclusions davant una quinzena de persones a la sala Abat Arnau de Vilalba del Palau de l'Abadia.

Les accions que cal emprendre impliquen redactar una ordenança d'accés al medi, on creuen que s'hi ha d'incloure portar els gossos lligats, i demanar autorització per accedir i enregistrar imatges del gorg. Alhora suggereixen que caldria que a l'estiu hi hagués la presència d'un informador, que hi anessin regularment els Mossos d'Esquadra o la Policia Local, i que es limiti els grups que hi van des de l'Alberg del Xanascat que hi ha tot just a un quilòmetre. El gorg de Malatosca és un dels atractius del municipi i l'Alberg pot ser utilitzat com un regulador a l'hora de controlar la presència de visitants. A més es va demanar que se'n millori la senyalització, que no s'obri l'aparcament de la Cotolla per no facilitar l'excés de visitants, i retirar la taula de pícnic que afavoreix que les persones hi perllonguin l'estada.

Més a mitjà termini es van plantejar propostes de sensibilització, amb la creació de material informatiu on s'expliquin les espècies animals que hi estan amenaçades com ara el blauet comú o l'escorxador comú, retirar la cartelleria degradada, i delimitar el camí que es va obrir fa unes dècades després de constatar-se que la gent hi anava per vies que podien resultar fins i tot perilloses. Finalment, també es va plantejar que a llarg termini s'articuli un servei de guiatge, que calgui demanar reserva prèvia per anar-hi, i que es plantegi la gratuïtat d'accés, que serviria per pagar a l'informador municipal.

La Fundació Emys va fer una enquesta entre els santjoanins, que va servir per copsar que nou de cada deu vilatans li donen molta importància a aquest paratge, que la meitat hi van un cop a l'any, i que només el 32% hi accedeixen mensualment. També es pensa que la sobre freqüentació origina problemàtiques com la generació de residus i deixalles, la degradació i la presència d'animals deslligats, de manera que s'aprova la regulació d'usos amb límit d'aforament i sancions als infractors. Tot i no disposar de les dades de gent que hi va actualment, el topall ideal s'ha situat en mig centenar de persones diari, encara que la capacitat de càrrega física sigui més del doble en la situació actual de l'espai.

El gorg de Malatosca és un dels indrets més emblemàtics del municipi, al voltant del qual hi ha la llegenda de ser punt de trobada de bruixes i refugi d'éssers llegendaris. La seva vulnerabilitat és més elevada per no estar dins d'un Espai Natural Protegit, i es troba exposat per la promoció que se'n fa a les xarxes, sobretot per part d'influenciadors. La qualitat del bosc de ribera i de macroinvertebrats és molt bona, però, en canvi, s'hi ha observat degradació per la petja cada cop més elevada de persones que el visiten i que en posen en perill la fauna.