La neu cau amb intensitat al Pirineu i la pluja rega tot el territori gironí

A més, hi ha diversos avisos activats per vent i fort onatge

Les imatges de la intensa nevada a la Cerdanya

Agències

La neu cau amb intensitat aquest dissabte al Pirineu i Prepirineu -per sobre d'uns 800-900 metres- i això afecta diverses carreteres del Ripollès, la Cerdanya, la Val d'Aran, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça, el Berguedà i el Solsonès. A més, arreu del territori s'han activat diverses alertes per la pluja, el vent i fort onatge.

La cota de neu, segons el Meteocat, se situa en una quota d'entre 800 i 900 metres al Pirineu i al Prepirineu, encara que en alguns punts de les valls pot baixar als 600 metres, amb acumulacions en aquestes zones de cinc centímetres o més. A la resta del territori se situa als 1.200 metres.

El Meteocat preveu que en les properes hores es registrin ratxes de vent de component sud que poden superar els 70 quilòmetres per hora a les comarques del litoral i el prelitoral de les comarques gironines

Respecte de l'estat de la mar, hi ha un avís per marejada, amb onades de 2,5 metres, a tot el litoral català, sobretot al Baix Empordà i Selva.

Aquest escenari de neu ha afectat 32 carreteres catalanes i, a la demarcació de Girona són necessàries les cadenes a la N-260, entre Guils de Cerdanya i Toses, tram tancat igualment per als camions.

El servei d'emergències del telèfon 112 ha informat que, com a conseqüència de la climatologia adversa, les últimes hores ha rebut un total de 281 trucades per 167 incidents. La majoria d'aquestes trucades procedien de les comarques de la Selva (21,59 %); Barcelonès (14,98%), Bages i Vallès Oriental (10,13%).

Els Bombers de la Generalitat han precisat que, d'aquest volum de trucades, els han estat transferides 36 per pluja i vent en incidències que afectaven el nord de la província de Barcelona, cap greu. La majoria han estat per caiguda d´arbres i petites inundacions.