Creen 14 adhesius amb expressions garrotxines

L’objectiu de la iniciativa és fer un salt a l’àmbit digital i fomentar el seu ús en converses diàries a través de whatsapp

Un dels adhesius que ha creat DescobreixOlot.

Un dels adhesius que ha creat DescobreixOlot.

Redacció

El portal de contingut digitals, DescobreixOlot, ha creat 14 adhesius amb expressions garrotxines que es poden compartir a través de whatsapp, una de les principals xarxes que s’utilitzen en el territori.

Des de DescobreixOlot consideren que el secret de la conservació d’una llengua rau a conèixer-la i fer-la servir, per això han volgut fer la seva aportació en la preservació i la promoció de l’univers lingüístic garrotxí a través de la creació d’aquests 14 adhesius que capturen l’essència de les expressions garrotxines: «d’aquesta manera, el coneixement lingüístic fa un salt a l’àmbit digital amb la voluntat de reenviar-se, compartir-se i incorporar-les a les converses diàries amb amics, familiars, companys de feina o qualsevol conversa per a mantenir aquest tresor lingüístic».

La iniciativa ha permès traslladar a les noves tecnologies algunes expressions del llibre «El parlar de la Garrotxa» de Joaquim Monturiol i Eloi Domínguez, que es va presentar el passat 1 de març a Olot, a la sala El Torin i que va reunir més de 400 assistents. Aquesta obra literària recull gairebé 2.000 paraules i expressions populars de la comarca i consisteix en una evolució del primer llibre publicat el 2001.

Algunes de les frases de les quals s’han fet adhesius són «parida l’hemus», «poca ho sé pas!» o «no cardis!» i per aconseguir-los només cal escriure al whatsapp del DescobreixOlot.