Augmenten les víctimes i les denúncies per violència masclista i se'n tracten més de 8 cada dia a Girona

Els òrgans judicials van rebre un 9,7% més de casos el 2023 i van denegar el 72% de les ordes de protecció demanades

Un acte contra la violència contra les dones celebrat el 2023 pel 25-N a Girona

Un acte contra la violència contra les dones celebrat el 2023 pel 25-N a Girona / Marc Martí

Eva Batlle

Eva Batlle

El nombre de víctimes i de denúncies per violència masclista no paren de créixer i uns mostra d'això són els vuit casos que es tracten cada dia a la província de Girona.

Els òrgans judicials van rebre un 9,7% més de casos durant el 2023 i van assolir la xifra de 2.977 dones tractades per davant de les 2.713 de l'any anterior.

La majoria de les denúncies van ser iniciativa de la víctima i les va presentar a la policia (2.457). També n'hi ha que van ser resultat d'una intervenció policial (253) o d'un informe de lesions presentat al mateix jutjat (183).

Quant a les víctimes de la violència de gènere, de les 2.977 que es van tractar l'any passat, n'hi havia 1.601 de nacionalitat espanyola i la resta (1.376) eren estrangeres. A banda de les dones, també hi havia una víctima menor d'edat, com mostra el balanç anual de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere.

Un altre aspecte que segueix sense una tendència a l'alça és el nombre d'ordres de protecció que acaben denegades al jutjat. De les 642 sol·licitades als jutjats, 373 van acabar denegades i només 269 d'acordades. La majoria d'aquestes sol·licituds van ser demanades per la víctima (626) però també n'hi va haver 14 que es van demanar d'ofici i 14 per part del fiscal.

La majoria eren parella

La relació de parella (cònjuge o relació afectiva) es mantenia en el moment de sol·licitud de l'ordre de protecció en més de la meitat dels casos (319). Pel que fa a les dones que van demanar aquestes ordres, s'ha de dir que 354 eren d'espanyoles i 286, d'estrangeres.

Els òrgans judicials també van acordar, derivades de les ordres de protecció i d'altres mesures cautelars, un total de 511 mesures judicials penals de protecció de les víctimes. Això representa un increment del 9 Les més freqüents van ser les ordres d'allunyament (223) i la prohibició de comunicació (226).

També es van dictar fins a 97 mesures cautelars de naturalesa civil, el que suposa un increment del 2,11% respecte a l'any anterior. Aquestes cal recordar que tenen com a objectiu la protecció de la dona i dels menors mentre es resol el procés penal. Entre les més freqüents atorgades a Girona hi ha les relacionades amb la prestació d'aliments (24) i la suspensió del règim de visites (28).

La relació de parella es mantenia en el moment de sol·licitud de l’ordre de protecció en més de la meitat dels casos

El 81,5% acaben condemnats

Un altre aspecte a destacar és que durant el 2023 va haver-hi un 21,26% més d'homes que van haver d'anar a judici per temes relacionats amb la violència de gènere. En van ser 211 i el 81,5% van acabar condemnats. D'aquests 172, 107 eren espanyols i 65 estrangers.

Els jutjats gironins van ingressar al llarg de l'any més de 4.000 assumptes penals, i la majoria dels delictes instruïts van ser els de lesions i maltractaments previstos als articles 153 i 173 del Codi Penal.

Dues mortes

Aquesta és una xacra que malauradament a les comarques de Girona s’ha cobrat enguany ja la vida de dues dones. Una va morir a mans de la seva parella a Torroella de Montgrí i l’altre, a la ciutat d’Olot. En el primer feminicidi, elsMossos van aconseguir detenir al presumpte autor quan pretenia fugir a Flaçà. El jutge en va ordenar l'ingrés a presó. Mentre que en el cas de la Garrotxa, després de degollar la seva dona, el marit també es va intentar suïcidar i va morir poc després a l’hospital.

Subscriu-te per seguir llegint