Desarticulada una banda dedicada a la importació de vehicles amb documentació falsa amb ramificacions a Girona

La Guàrdia Civil deté un dels principals membres d'aquest grup criminal que ha obtingut un benefici de més d'1,3 milions

Han detectat 56 vehicles a les comarques gironines, Madrid, Toledo i Tarragona

Agents de la Guàrdia Civil durant l'operació

Agents de la Guàrdia Civil durant l'operació / Guàrdia Civil

Eva Batlle

Eva Batlle

La Guàrdia Civil ha desarticulat un grup delictiu dedicat a la importació de vehicles amb documentació falsa amb ramificacions a la província de Girona.

Ha detingut 17 persones a qui acusa de ser presumptes autors dels delictes de falsificació de document públic, oficial i mercantil, falsificació de document privat, manipulació a la identificació de vehicles i pertinença a grup criminal.

A la província de Girona precisament, hi van arrestar un home d’origen marroquí i que era un dels principals membres de la banda, ja que s’encarregava de la tramitació documental dels vehicles. L'operació policial es manté oberta.

El benefici econòmic que ha pogut obtenir aquest grup estaria al voltant dels 1,35 milions d'euros procedents de la venda dels vehicles però també per no haver pagat el 10% d'aranzels duaners ni el 21% d'IVA dels vehicles introduïts des del Marroc.

La investigació es va iniciar arran de les inspeccions que es realitzen regularment a les estacions d'Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) en relació amb els procedents d'altres estats membres de la Unió Europea o tercers països, que són matriculats a Espanya i, en concret, sobre les documentacions presentades en aquestes estacions.

El tràmit de la ITV, la clau

Un cop obtinguts i analitzats els expedients d'Inspecció Tècnica prèvia a la seva matriculació a Espanya, la policia va determinar que els vehicles que introduïen amb documentació falsa provenien majoritàriament del Marroc i de la Unió Europea, els quals eren presentats a l'estació de la ITV per obtenir la targeta d'inspecció tècnica, aportant documentació falsa del vehicle, simulant així la seva procedència d'un país de l'entorn europeu en el primer cas.

Un agent de la Guàrdia Civil fent comprovacions en un dels vehicles

Un agent de la Guàrdia Civil fent comprovacions en un dels vehicles / Guàrdia Civil

Després de l'obtenció de la fitxa tècnica, eren matriculats a les Prefectures Provincials de Trànsit utilitzant els mateixos documents falsificats presentats a l'estació d'ITV. Un cop matriculats a Espanya els publicitaven a diferents pàgines web i n'anunciaven la seva venda.

Els agents van inspeccionar diversos establiments públics dedicats a la compra i venda de vehicles a la província de Madrid per la seva implicació en els fets investigats. L'operació anomenada "Invertida" es va desenvolupar a les províncies de Madrid, Toledo, Tarragona i Girona, on la policia va constatar que el grup havia obtingut un benefici de més d'1,3 milions, informa el cos armat. En total, la Guàrdia Civil ha constat l'existència de 56 vehicles amb documentació falsa.

Van arrestar 17 persones, però mantenen l'operació oberta, i estan pendents de fer més detencions o investigats de persones que conformen la resta del grup organitzat. L'operació l'ha dut a terme el Grup Central de Recerca de l'Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil.