Sis de cada deu persones ateses per la Creu Roja ja són d’extrema vulnerabilitat

Creixen els usuaris amb feines «precàries» que no arriben a final de mes i els receptors de prestacions

Voluntàries de Creu Roja etiquetant els paquets d'ajut humanitari

Voluntàries de Creu Roja etiquetant els paquets d'ajut humanitari / ACN

Meritxell Comas

Meritxell Comas

La Creu Roja va atendre l’any passat un 12% més de persones en situació d’extrema vulnerabilitat a les comarques gironines respecte el 2019 (es tracta de 3.871 persones més, arribant així als 32.263 usuaris), un col·lectiu que ja representa el 61% dels atesos per l’entitat. Aquesta és una de les dades més alarmants que es desprenen de la Memòria d’Activitat 2023, que aquest matí s'ha presentat a la seu de la delegació gironina.

La xifra «preocupa» a l’entitat «pel perill que passi a ser un problema crònic». El coordinador de la Creu Roja a la demarcació de Girona, Jordi Martori, ha assenyalat que «bona part» d’aquestes persones són «treballadors amb ocupacions precàries que, tot i tenir una feina, no poden arribar a final de mes per l’increment dels costos de la vida, des del preu dels productes bàsics als subministraments, passant pel lloguer, i que no poden atendre necessitats bàsiques dels seus fills, com comprar-los unes ulleres». 

També s’hi sumen, cada vegada més, beneficiaris de prestacions com l’Ingrés Mínim Vital: «És un ingrés que ajuda a les persones vulnerables però que no és suficient per a fer front a la pujada de preus», ha assenyalat el coordinador. Les persones migrants també són un altre dels col·lectius que més s’atén per extrema vulnerabilitat. Des de l’entitat van explicar, però, que la xifra de persones procedents d’altres països ha caigut respecte els darrers anys, quan havia augmentat significativament arran de la guerra d’Ucraïna.

En total, la Creu Roja va atendre l’any 2023 a un total de 53.018 persones en el conjunt de les comarques gironines, una xifra similar a la de 2022. El gruix dels usuaris van ser persones en situació d’extrema vulnerabilitat (32.263), seguit de població general (6.669), persones amb problemes de salut (4.245), infància (3.417), joves (2.733), persones grans i cuidadores (2.508), persones migrants (2.102), sol·licitants d’asil i refugiats (1.460), persones sense feina o en situació de precarietat laboral (865), dones en dificultat social (679) o persones amb discapacitat (499).

Tot i atendre a un volum de 53.018 persones l’any passat (el 55% van ser homes), l’entitat va efectuar un total de 203.543 respostes, és a dir, una mitjana de 3,83 actuacions per persona atesa. «Fem una atenció integral, hi ha persones que truquen a la porta de la Creu Roja per a demanar ajuda en matèria d’alimentació però acabem veient que hi ha tota una problemàtica social al darrera que deriva en ajudes d’habitatge i d’acompanyament en la recerca de feina», ha detallat el secretari provincial de l’entitat, Josep Domènech.

Per la seva banda, la presidenta provincial de la Creu Roja de Girona, Carme Campeny, ha assenyalat que «han passat quatre anys des de la irrupció d’una emergència sanitària sense precedents amb greus efectes sobre la salut i l’economia de les persones» i ha destacat que «ara estem vivint un empobriment social de la població però també seguirem treballant per a combatre les desigualtats, sense oblidar les persones que viuen al carrer, les dones que pateixen violència de gènere i les persones migrants, que ara poden patir una doble discriminació».

Més de 280 contractes

Un dels èxits de l’acció de la Creu Roja a les comarques gironines van ser les dades d’ocupació. I és que en el tancament de l’any 2023, tres de cada deu persones que van passar pels processos de la Creu Roja (que en aquell moment no treballaven o que estaven en situació de precarietat laboral) van aconseguir trobar feina. En aquest sentit, l’entitat va atendre a un total de 1.380 persones en programes d’ocupació, a través d’on es van aconseguir 282 contractes. «N’estem molt contents perquè veiem que està donant fruits», ha assenyalat Martori.

El coordinador de la delegació gironina de l’entitat ha celebrat que els més beneficiats van ser els joves, un col·lectiu «especialment vulnerable» perquè molts d’ells han sortit del sistema educatiu i «si no els podem inserir de nou a la societat, poden acabar tenint una vida complicada». De fet, Martori ha destacat que la taxa d’inserció laboral dels joves va ser del 42%.

Campanyes de prevenció

La memòria d’activitat també ha subratllat que la Creu Roja va atendre l’any passat un total de 8.165 persones en temes relacionats amb la salut, com l’acompanyament, promoció d’hàbits saludables o campanyes preventives en èpoques de risc, com onades de calor o de fred, així com també campanyes de vacunació. També va donar resposta a 7.240 usuaris en temes relacionats amb l’educació; i a 2.508 persones grans (amb la teleassistència domiciliària com a principal reclam, amb 1.225 persones ateses).

15,4 milions de pressupost

L’entitat ha detallat que el 2023 va gestionar un pressupost de 15,4 milions d’euros, una xifra que es va incrementar el darrer any per les diverses crisis a les que va haver de fer front la Creu Roja, com la irrupció de la covid-19 o la guerra d’Ucraïna. Amb tot, el gruix es va destinar a la inclusió social, amb un total de 13, 1 milions d’euros.

D’aquest pressupost, el 53% és amb finançament públic, el 29% són fons propis de l’entitat -com participacions de loteria o campanyes-, el 13% arriben de la prestació de serveis a entitats públiques o privades i el 5% restant, d’ingressos extraordinaris.

Durant l’any 2023, l’entitat ha comptat amb la implicació de fins a 2.151 persones voluntàries (el 59% són dones), 199 membres del personal tècnic, 24.966 persones i empreses sòcies, i 236 acords i convenis. La Creu Roja està present a la demarcació de Girona a través de 79 punts.