El Parc del Cavall de Bàscara plantejat des de fa 10 anys es podrà tirar endavant després que Urbanisme hagi acceptat la requalificació de terrenys, tot i recomar reduir el nombre d´habitatges previstos. L´Ajuntament vol que es converteixi en un revulsiu econòmic pel muncipi i un referent a Catalunya.

En una primera fase s´actuarà en 60 hectàrees amb la creació de les instal·lacions esportives i de lleure vinculades al cavall a través d´aquest part temàtic, a banda de les residencials, comercials i hoteleres. Una segona fase es treballaria per la ubicació d´un cap de polo i un hipòdrom.

El parc se situarà en uns terrenys a tocar del nucli d´Orriols que des de 1978 estan qualificades per a ús industrial, però que s´han mantingut amb conreus. El Pla Director Territorial les continuava considerant per a ús industrial, però l´ajuntament, en el Pla d´Ordenació Urbana Municipal (POUM) les definia amb una nova qualificació per poder tirar endavant el parc. Urbanisme ha atés els arguments de l´Ajuntament que defensa que el POUM estava aprovat abans que hi hagués el Pla Director. Per l´alcalde en funcions de Bàscara, Lluís Lloret, seria un error situar en aquest paratge indústries. Confia que el parc temàtic canviarà substancialment l´economia i l´urbanisme del municipi. S´hi plantegen 350 habitatges i Urbanisme els considera «excessiu» i xifra el correcte en 150 continus al nucli d´Orriols. Lloret treu importància a les consideracions perquè creu que el més important és que es valori positivament el parc. Lloret ha explicat que els habitatges són una quarta part de tot l´àmbit i creu que el tema de construcció es pot negociar amb els promotors. «L´important és que el canvi d´ús és viable perquè això ha de ser un referent a Catalunya, dinamitzador econòmic per l´entorn i un atractiu turístic», diu Lloret. En aquest moment Bàscara compta amb 13 hectàrees d´instal·lacions eqüestres al costat de la Resclosa. Es tracta d´un equipament municipal en què des de fa temps s´hi porten a terme activitats eqüestres i que en un futur pretén ser un annexe al parc del cavall on es connectarà amb algun vial.

La zona, però, està afectada pel pas del tren d´alta velocitat (TAV) si finalment el Ministeri de Foment no accepta les peticions dels municipis des de Vilademuls a Pontós. De fet, Bàscara no ha definit aquest traçat en el POUM i des d´Urbanisme els demana que ho facin perquè és el que en aquest moment està aprovat.

El canvi de traçat del TAV

Lluís Lloret ha explicat que «volem esperar al mes de juny perquè confio que hi haurà un canvi de traçat». En concret s´espera la votació de propostes al Parlament i al Senat defensant la necessitat de replantejar el traçat. Lloret confia que tindrà el suport d´una majoria dels grups parlamentaris i això serà necessari per redefinir el traçat.

Per Lloret, en un mes i mig estaria solucionat el tema del tren i llavors s´inclouria en un text refós sobre el POUM amb els canvis que ha demanat Urbanisme.