El papa Francesc va presidir ahir el Jubileu dels presos, on va titllar d'hipòcrita considerar la presó com a "únic camí" per qui "s'equivoca" i va reclamar a les autoritats "un acte de clemència" per reinserir alguns reus.

La segona jornada d'aquest Jubileu dedicat als reclusos va començar el matí d'aquest diumenge amb una missa en la basílica de Sant Pere del Vaticà, en la qual van participar mil reclusos de dotze països acompanyats per familiars, capellans i personal penitenciari.

Davant d'ells Francesc va denunciar la hipocresia que sovint porta a considerar la presó com a única alternativa per a una persona que s'ha equivocat i ha delinquit. "De vegades, una certa hipocresia porta a veure en vosaltres només persones que s'han equivocat per les quals l'únic camí és la presó.

No es pensa en la possibilitat de canviar de vida, hi ha poca confiança en la rehabilitació", va dir en la seva homilia. Aquesta conducta, segons el pontífex, fa que les persones oblidin que "tots som pecadors" i, en moltes ocasions, "presoners sense adonar-nos" de prejudicis i del que va denominar "ídols d'un fals benestar".

"Quan un es mou dins d'esquemes ideològics o absolutitza lleis de mercat que aixafen a les persones, en realitat no es fa una altra cosa que estar entre les estretes parets de la cel·la de l'individualisme i de l'autosuficiència, privats de la veritat que genera la llibertat", va advertir. Per aquesta raó, va apuntar que "assenyalar amb el dit a qui s'ha equivocat no pot ser una excusa per amagar les pròpies contradiccions".