El realitzador banyolí Albert Serra s'ha endut aquesta tarda de divendres un dels premis més importants del Festival de Canes, el "premi especial" que concedeix el jurat de la secció Un Certain Regard.

Un jurat presidit per la cineasta libanesa Nadine Labaki ha premiat la nova pel·lícula de Serra, "Liberté". "Moltes gràcies. Evidentment, estic molt content i molt emocionat. És una pel·lícula una mica boja, la més boja de la selecció", va dir en rebre el guardó.

Per Serra, aquesta és la quarta presència a Canes, després de dues seleccions a la Quinzena de Realitzadors amb "Honor de cavalleria" (2006) i "El cant dels ocells" (2008) i de ser a la secció oficial fora de concurs el 2016 amb "La mort de Lluís XIV".

Amb "Liberté", Albert Serra tracta el tema del llibertinatge a la França prerevolucionària de 1774 i es continua consagrant com el director català amb més presència a Canes dels darrers anys.

Helmut Berger, Marc Susini, Iliana Zabeth, Laura Poulvet, Baptiste Pinteaux, Theodóra Marcadé, Alexander García Düttmann, Lluís Serrat, Xavier Pérez i Francesc Daranas formen part del repartiment de la pel·lícula.

LIBERTÉ, by Albert Serra (Trailer) from Andergraun Films on Vimeo.

Millor pel·lícula per a Oliver Laxe

D'altra banda, el cineasta gallec Oliver Laxe ha guanyat el premi del jurat d'aquesta mateixa secció paral·lela del festival, Un Certain Regard, amb "O que arde". Laxe ha fet història convertint-se en el primer director que entra a la selecció oficial de Canes amb un film rodat en gallec.

Laxe ja havia estat present a la Quinzena de realitzadors dues vegades, però mai en cap secció oficial del Festival. A "O que arde" es confirma com una de les mirades més personals del cinema espanyol actual.

Envoltat d'un equip tècnic amb destacats professionals catalans com Santi Fillol en el guió, Laxe reflexiona sobre les transformacions irreversibles de la Galícia rural, a partir de la història de l'intent de redempció d'un piroman condemant per provocar una onada d'incendis. És un film cuinat a foc lent, com és habitual en el director, que va ser rebut amb una llarga ovació.

Palmarès

El Festival de Canes posa punt final a la seva 72 edició aquest dissabte 25 de maig amb la cerimònia de clausura, en la qual es coneixerà la pel·lícula guanyadora de la Palma d'Or, màxim reconeixement d'aquest certamen, i el palmarès complet. Entre les pel·lícules que destaquen es troba 'Dolor y gloria', de Pedro Almodóvar, que sumaria un tercer assoliment del cinema espanyol al festival gal.