La 42a edició del Festival de Torroella de Montgrí arrencarà amb Extinció, una col·laboració entre el Cor Cererols i l’Agrupación Señor Serrano per escenificar dues misses del segle XVII de Joan Cererols. Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí ha ideat per aquest estiu un cartell que marca el retorn a la normalitat prepandèmica pel que fa al volum de recitals, aforaments complerts i esdeveniments paral·lels com el Festival Fringe de talent jove i les residències EEEmerging+. A més, però, el festival es postula com a espai de reflexió sobre qüestions com la guerra d’Ucraïna o la crisi climàtica.

En conjunt, Torroella i l’Estartit viuran un cinquantena de recitals entre el 30 de juliol i fins a finals d’agost. Vint d’aquests són els que inclou el cartell oficial del festival, una xifra més alta del que és habitual i propiciada, en part, per l’augment d’un 8% del pressupost (de 555.500 euros, un 77% del qual d’aportació pública).

La música barroca centrarà el 40% del cartell i el cant, un 30%. La majoria dels concerts seran a l’Auditori Espai Ter, amb dues incursions al Palau Solterra i l’Església de Sant Genís.

El festival arrencarà amb una adaptació pròpia d’Extinció, la coproducció del Teatro Real de Madrid i el Teatro de la Abadia a partir de la Missa de Batalla i la Missa pro defunctis de Joan Cererols. És una proposta escènica amb la mirada contemporània de l’Agrupación Señor Serrano. 

En aquesta edició destaca també «l’homenatge a totes les mares» que faran el Cor de Noies de l’Orfeó Català amb Vespres d’Arnadí, interpretant l’Stabat Mater de Pergolesi o Metropolis, que arribarà al festival en una versió restaurada i amb banda sonora encarregada al compositor franco-argentí Martín Matalón que dirigirà l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV).

La visita de l’aclamada orquestra barroca Collegium 1704 i el seu cor, i la descoberta de compositors poc coneguts és una altra de les apostes del festival, concretament per a la seva cloenda.

Un 40% de la programació serà de música barroca, i inclou entre altres la visita destacada del conjunt italià Il Giardino Armonico.

En l'apartat de cant, que representa el 30% de la programació, la soprano Núria Rial i l’Accademia del Piacere repassaran fragments de sarsueles i òperes de temàtica amorosa, el conjunt vocal i instrumental belga Vox Luminis, oferirà l’antologia de la producció sacra de Montevedi Selva morale e spirituale, i també hi ha previst el recital del contratenor Philippe Jaroussky.

El compositor Bernat Vivancos estrenarà al festival la seva composició Ay luna que reluces, una peça encàrrec del quartet de saxos Kebyart Ensemble, mentre que el Quartet Gerhard oferirà dos programes durant el festival, el 3 i el 17 d’agost amb algunes de les composicions per a quartet de corda de Xostakóvitx (el festival n’oferirà la integral al llarg de les properes tres edicions). La programació inclou a més dos recitals de piano, un a càrrec del jove Juan Pérez Floristán, i l’altre del veterà Joaquín Achúcarro.